Hjem Fremhevet Lise Fjeldstad fyller 85: Vil bestemme selv når hun ikke lenger vil leve

Lise Fjeldstad fyller 85: Vil bestemme selv når hun ikke lenger vil leve

I et intervju med VG innrømmer skuespiller Lise Fjeldstad at hun har tar drastiske forholdsregler før hun selv ikke har helse til å klare seg selv lenger. I dag fyller hun 85 år.

Brennpunkt-dokumentaren «Omsorg bak lukkede dører» fra i fjor på NRK har vakte sterke reaksjoner blant mange nordmenn. I programmet følgte vi en rekke mennesker og deres pårørende i kampen om å få sykehjemsplass til deres nære og kjære.

Her fikk seerne blant annet se hvordan 90 år gamle Lilly fra Furuset i Oslo verken fikk medisinen eller maten hun trenger fra hjemmetjenesten.

Byrådsleder Raymond Johansen ble konfrontert med funnene i NRKs politisk kvarter.

– Eldreomsorgen har store utfordringer, hvilket NRK har satt søkelyset på de siste dagene, sa han ifølge Nettavisen.

Skuespiller Lise Fjeldstad var en av de som har blitt sint og opprørt etter å ha sett dokumentaren.

– Jeg tenker at det er klokt av meg å samle noen piller slik at jeg kan bestemme selv når jeg ikke vil dette livet lenger.

Dette sier skuespiller Lise Fjeldstad til VG.

– Det var rystende og sjokkerende bilder. Uten håp, uten varme. En menneskeforakt. Vi kan ikke bare lene oss tilbake og se på dette. Jeg er så sint nå at jeg kan gråte blod, sa Fjeldstad ifølge VG til NRK nyhetsmorgen.

Hun mener dokumentaren avdekker en skremmende brutalitet i behandlingen av syke og gamle, og viser et menneskesyn som ingen kan være bekjent av.

– De gamle var så skrekkelig redde. Det er så umenneskelig og jeg synes så synd på helsearbeiderne som har så liten tid – og aldri rekker rundt. Jeg blir så forbannet på helseministeren, som har makt til å gjøre noe med dette. Men som bare står der med et smil og sier at nå må vi redusere utgiftene. Det går ikke an, legger hun til.

Selv klarer 85-åringen seg uten hjelp fra hjemmetjenesten ennå. Mye takket være at hun har de to barna Peik og Blomma som bidrar. Men hun er forsiktig med å belaste dem for mye.

Det er nå som gjelder

Lise Fjeldstad er ute med boka «Ordene i speilet», der hun deler sine betraktninger om livet, kjærligheten og døden. – Det finnes ikke lenger noe etterpå. Det er nå som gjelder, sier hun.

– I sommer fylte jeg åttifire. Nå kan jeg ikke lenger bruke dette runde, bekvemme ordet «eldre» om meg selv. Nå er jeg gammel. Jeg har ingen fremtid lenger. Jeg har bare nåtid. I tretti år har jeg hørt dette: Vi lever nå! Bruk hver dag nå! Det var enklere å si dette da jeg var seksti. Kanskje sytti også, for porten jeg skal gjennom fra «nå» til «aldri mer» har aldri vært så åpen og så nær, sa Lise Fjeldstad i pressemeldingen i fjor fra Bonnier Norsk Forlag som gir ut boka hennes.

Hun utdyper:

– Jeg vet at hver dag er en velsignelse, som de sier. Det føles noen ganger som et stort press. Jeg har fått denne dagen, denne timen, jeg må bruke den. Jeg kan ikke lenger si at jeg gjør dette nå, og så det andre etterpå. Det finnes ikke lenger noe etterpå. Det er nå som gjelder. 

«Ordene i speilet» er basert på tekster skuespilleren Lise Fjeldstad har skrevet gjennom et langt liv. Boken er delt inn i åtte kapitler som hver tar for seg temaer som går nært innpå mennesket og kunstneren.

Lise forteller ærlig og rått om hvordan det er å bli gammel, om det brennende engasjementet som fremdeles flammer opp, om den vanskelige kjærligheten, kunstens kraft, om maktovergrep og metoo på teatret, og hva det vil si å miste, og å gi slipp.

– I løpet av de tretti siste årene har jeg ved ulike anledninger blitt spurt om å skrive en bok om livet mitt. Kanskje dele noen erfaringer, noen råd muligens, til både eldre og yngre mennesker. Det har aldri føltes riktig før nå, sier skuespilleren.

Lise Fjeldstad har siden 1960-tallet vært en av Norges ledende skuespillere og teaterinstruktører, kjent gjennom sine mange rolletolkninger på teater, film, tv og radio. Hun er fremdeles aktiv skuespiller og samfunnsdebattant. Nå gratulerer vi hun så mye med 85-årsdagen.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com