Hjem Kjendisnytt Liv Ullmann fyller 84 år i dag

Liv Ullmann fyller 84 år i dag

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Liv Johanne Ullmann (født 16. desember 1938 i Tokyo i Japan) er en av de største norske skuespillerne gjennom tidene. I dag fyller hun 84 år.

Man kan si mye om karrieren til Liv Ullmann, men det første er kanskje det man husker best. Hun fikk gjennombruddet sitt i Edith Carlmars komedie Fjols til fjells i 1957, som ble utrolig populær.

Foto: Delphin, Rigmor Dahl

På 1960-tallet skjøt karrieren til Ullmann fart og hun fikk flere filmroller, blant annet i Tonny (1962) og Pan (1962). Ullmann spilte også i en rekke teateroppsetninger som Hamlet, Kransen, Peer Gynt, Brand, Kongs-Emnerne, Et dukkehjem, Rosmersholm og Faust.

Senere skulle Liv Ullmann også bli kjent utenfor Norges grenser. Hun vant en Golden Globe og ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin skuespillerprestasjon i Jan Troells dramafilm Utvandrerne i 1971.

Liv Ullmann blir ofte omtalt som «Norges filmdronning».

Lars Ole Kristiansen fra filmnettstedet Montages beskriver skuespilleren Liv Ullmann slik:

– Hun har en «unik evne til å regelrett flå seg selv foran kameraet. Det er nesten som om tid og rom pulveriseres når hun slipper frem sitt indre rovdyr; hinsides bra eller dårlig, hinsides det meste man forbinder med naturalistisk skuespillerkunst. Det blir nesten overvirkelig – en virkelighet så voldsom at den kan være vanskelig å håndtere, vond å svelge for enkelte.

Liv Ullmann har vært gift to ganger. I 1960 giftet hun seg med Hans Jacob Stang. Det ekteskapet varte i fem år. I 1985 giftet hun seg på nytt med Donald Saunders, et ekteskap som varte til 1985.

Fikk ærespris

Liv Ullmann har fått en rekke utmerkelser og priser gjennom karrieren sin. Og faktisk ble hun tildelt en gjev pris tidligere i år. Hun fikk nemlig Æres-Oscar, også kalt Governors Awards.

– Jeg var litt nede en dag, og så ringte telefonen. Det var David Rubin, president i Oscar-akademiet. Han sa det så nydelig og så menneskelig, om hvorfor jeg skulle få denne Æres-Oscaren, og jeg har glemt hva han sa, men det var fantastisk. Da gikk jeg fra å være veldig nedfor den dagen, til å bli kjempeglad, fortalte Ullmann til NTB, ifølge VG.

Fyller 84 år

I dag fyller altså Liv Ullmann 84-år. Og tidligere har Ullmann blitt kjent for sitatet:

«Jeg skjønner ikke hvorfor mange kvinner synes det er så ille å bli et år eldre. Å ikke bli et år eldre ville jo virkelig være en katastrofe.»

Vi gratulerer Ullmann så mye med 84-årsdagen! Du må gjerne trykke på deleknappen og sende dine gratulasjoner du også!

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com