Liv Johanne Ullmann er en av de største norske skuespillerne gjennom tidene. Hun ble født i Tokyo i Japan, og var ikke gamle jenta da familien måtte flykte fra Japan, etter angrepene på Pearl Harbour.
Karrieren til Liv Ullmann er naturlig nok det folk kjenner best ved henne. Og det første er kanskje det man husker best: Hun fikk gjennombruddet sitt i Edith Carlmars komedie Fjols til fjells i 1957, som ble utrolig populær. På 1960-tallet skjøt karrieren til Ullmann fart og hun fikk flere filmroller, blant annet i Tonny og Pan. Ullmann spilte dessuten også en rekke fremtredende hovedroller på teaterscener.
Senere skulle Liv Ullmann også bli kjent utenfor Norges grenser. Hun vant en Golden Globe og ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin skuespillerprestasjon i Jan Troells dramafilm Utvandrerne i 1971.
Gjennom karrieren har Liv Ullmann fått en rekke utmerkelser og priser. I 2022 ble hun som aller første nordmann tildelt en ekstra gjev pris: Æres-Oscar, også kalt Governors Awards.
Liker ikke å prate om seg selv
I et intervju med Hjemmet sier filmdronningen at hun aldri har likt å prate om meg selv. Det handler ikke om å ha dårlig selvtillit.
– Det skyldes heller at jeg vil gjøre deg fornøyd, altså et behov for å behage. Hvis fokuset kun er rettet mot meg er jeg redd for ikke å innfri, sier hun til Hjemmets journalist.
Hun forteller at hun er bekymret for folket i Ukraina. Liv har nemlig selv vært på flukt på grunn av krig.
Har selv vært flyktning
Liv Ullmann har viet store deler av sitt liv til veldedig arbeid, også for folk på flukt som hun selv var i starten av livet. I 1989 grunnla hun Womens Commission for Refugees.
– Jeg ble født i Japan ti måneder før de angrep Pearl Harbor, og da jeg var to måtte vi flykte, forteller Liv Ullmann til Hjemmet.
Familien dro videre til den norske basen i Canada. Her var Liv Ullmanns far, Erik Viggo, sivilingeniør.
I 1943 flyttet de til New York City hvor han tjenestegjorde i en komité som planla forholdene i Norge etter krigen. Men faren fikk aldri se freden han planla. Han døde bare noen måneder før 2. verdenskrig tok slutt.
Sammen med mor og storesøster dro Liv til Trondheim.
Flyttet til Trondheim etter krigen
–Jeg sto ofte ved vinduene i den lille leiligheten vår, den som var over bokhandelen hvor mamma arbeidet, og stirret opp i himmelen. Jeg tenkte at pappa fløy forbi og passet på oss. Den sårbare jenta finnes fortsatt inni meg, sier hun til Hjemmets journalist i intervjuet.
Nå er det kun Liv igjen av den lille familen på tre som flyttet til Norge idet freden kom: Storesøsteren Bitten Øie gikk bort i januar i år. Bitten var født Janna Erika Ullmann, og var ifølge Se og Hør 86 år gammel da hun sovnet stille inn i Trondheim.
Til tross for at Liv har bodd mesteparten av livet i utlandet, har de to søstrene holdt kontakt og hadde et nært forhold hele livet.
Liv Ullmann bor i dag vekselsvis mellom Boston, New York, Key West og Oslo, og deler livet med sin tidligere ektemann og mangeårige kjæreste, den amerikanske forretningsmannen, Donald Saunders.
En ting hun angrer på
Til å begynne med var ikke moren begeistret for datterens ønske om å bli skuespiller, og slett ikke at hun ville slutte på skolen.
Foruten den dårlige samvittigheten med tanke på moren, sier Liv at hun ikke har noen anger.
– Eller vent nå litt. Den nevnte «behage-syken», min redsel for å såre eller ikke strekke til, den burde jeg ha kvittet meg med. Jeg danser fremdeles rundt som en «Nora» og sier unnskyld for alt, sier hun i intervjuet med Hjemmet.
Meld deg på nyhetsbrevet til Sosialnytt
Abonner på vårt nyhetsbrev og få interessante saker og oppdateringer til e-posten din.