Kjønnsidentitet har fått mye oppmerksomhet i mediene de senere årene, og for den som er usikker er det ikke alltid enkelt å finne veien. En av de som har vært gjennom mye av den krevende utredningen mener det er grunnen til at hun ikke er han i dag.
Etter dokumentarserien «Født i feil kropp» som ble sendt på TV 2 i 2014 ble debatten om kjønnsidentitet satt på dagsorden. Serien som ifølge Wikipedia vant Gullruten i klassen «beste dokumentar», handler om et knippe unge og eldre personers forhold til sin egen kjønnsidentitet.
Mange husker nok Emma fra denne serien. Hun vokste opp på Nøtterøy i Vestfold og fortalte venner og familie allerede som 9-åring at hun var transperson. I de senere år har Emma vært med på «Bloggerne» på TV 2, hun har en populær Youtube-kanal og har over 700.000 følgere på Instagram, noe som gjør henne til en av Norges største influencere. Mange mener at Emma er den det største forbilde i Norge for unge transpersoner.
Mens det for Emma aldri var tvil om at hun var Emma, så er det andre som synes veien frem til en kjønnsidentitet er langt mer komplisert. En av de som har hatt en lang prosess er Live.
Allerede på barneskolen syntes Live det var ekkelt å bli lest som et kjønn og ubehagelig å bli omtalt som jente. Dette forteller Live til NRK.
– Jeg ville også ha skjegg. Alt som var kvinnelig på kroppen min, var feil. Det var skikkelig ekkelt.
I niende klasse begynte Live å bli misunnelig på jevnaldrende gutter som var på vei inn i puberteten. Gjennom ungdomsskolen ble Live mer og mer overbevist om at forvirringen og sjalusien skyldtes at hun var gutt i kroppen til ei jente.
– Jeg fikk en skikkelig, skikkelig sterk følelse av at jeg eksisterte, men i feil kropp.
Etter en lang prosess begynte Live veien mot kjønnskorrigerende operasjon. I folkeregisteret ble Live til Daniel.

Daniel levde som en ung gutt, og Daniel fikk nye bekjentskaper som gikk på kjønnsbekreftende hormoner. I en lang og tung prosess gjorde dette Daniel håpefull. Det å hele tiden te seg som en mann uten de biologiske forutsetningene for det var energikrevende. Da han skulle til den femte og siste timen til Rikshospitalet for å bestemme om han hadde kjønnsinkongruens eller ikke, ble det stans i togtrafikken. Daniel rakk ikke timen, og fikk beskjed om å bestille ny.
Tilbake til kvinne igjen
I løpet av sommeren hadde han begynt å kle seg som kvinne igjen. Han var forvirret, og prøvde å dytte vekk tankene om at han ikke var gutt. En dag klarte han ikke mer og gikk ut med kjole og rød leppestift. Daniel skiftet navn i Folkeregisteret igjen. Tilbake til Live, og tilbake til kvinne.
Legene på Rikshospitalet er opptatt av at de som føler de er født med feil kjønn, skal bruke god tid. På den måten skal de som utredes der få rom til å bli sikre på at kjønnsbekreftende behandling er riktig for dem. Men Live mener måten dette var lagt opp på førte til så mye angst at det nesten blokkerte henne fra å finne ut av ting.
Hva om hun hadde fått mulighet til å spole tiden tilbake? Gjøre alt på ny? Live tror hun hadde endt opp som Daniel.