in

Livsfarlige ampuller kan ligge langs norske strender – ikke rør dem!

Det nærmer seg sommer, en tid hvor mange av oss besøker nærliggende strender. Tidligere år har brannvesenet gått ut med en advarsel etter funn av giftampuller som inneholder blåsyre langs norske strender.

Tønsbergs Blad skrev om familien som fant giftampuller da de skulle plukke søppel på en strand i Vestfold, like etter rapporterte NRK at man har gjort lignende funn på to strender på Tofte i Buskerud.

Brannvesenet mente det er høyst sannsynlig at flere ampuller vil dukke opp på norske strender i løpet av våren og sommeren, og gikk derfor ut med en kraftig advarsel til den norske befolkning:

«Meld fra til politiet eller oss om du finner en slik ampulle på stranda!»

Det nærmer seg sommer og badesesong. Snart vil de mange strendene rundt Oslofjorden være overfylte av solhungrige folk. Men før du slenger deg ned på sanden, må du vite dette:

Da tyskerne inntok Norge hadde de med seg ampuller for å måle om det fantes stridsgass i bygninger. Etter krigen ble utstyret dumpet i havet. I dag, mer enn 70 år senere, dukker de giftige ampullene fra andre verdenskrig opp på strender rundt om i landet. Bare de siste ukene har våre mannskaper fått inn to slike «beholdere», funnet på to forskjellige strender på Tofte.

Det er viktig at du ikke rører ampullen om du finner en. Beholderne inneholder forskjellige kjemikalier avhengig av hva ampullene var laget for å oppdage. Alle er GIFTIGE, men den farligste ampullen er merket med to grønne ringer og inneholder kaliumcyanid. Stoffet gir øyeblikkelig lammelse av åndedrett. Et inntak av 50 mg kan være DØDELIG. En ampulle inneholder ca. 80 mg.

Husk også at fargemerkingen på ampullen kan ha blitt utydelig eller helt borte etter å ha ligget i naturen i så mange år. Derfor bør du holde deg unna selv om du ikke ser de grønne ringene.

Hele og uskadde ampuller utgjør ingen helserisiko, men ampullene kan være i dårlig forfatning og innholdet kan lekke lett. I hendene på uvitende, f. eks. barn, kan de gi betydelige skader. Vi oppfordrer derfor foreldre til å snakke med barna sine om dette.

Finner du en slik ampulle, må du trekke deg vekk og kontakte politiet eller brannvesenet,» skrev Hurum Brannvesen på Facebook.

Flere funn

Hvor mange av ampullene som er funnet, og hvor mange som eventuelt måtte ligge igjen er umulig å si med sikkerhet. En del nordmenn har funnet ampuller og publisert bilder av dem på Facebook.

Til Hurum avis forteller Sjef for Forsvarets ABC-skole, Espen Jargren, at rørene ble brukt som en del av beredskapen til tyskerne. 

– Disse plastrørene vi ser dukke opp årlig langs strendene var en del av beredskapen til de tyske soldatene. Det fungerer slik at om det er giftgass i luften, så var det disse rørene som kunne oppdage det, sier Jargren og forklarer videre: 

– Rørene er fylt med glassvatt, tørket leire og glassperler som inneholder ulike kjemikalier. De fungerer på den måten at begge ender av plastrøret blir punktert og glassperlene knust. Så pumpes det luft gjennom røret med et sykkelpumpelignende instrument. Kjemikaliene trekker inn i glassvatten, og dersom det er giftgass i luften som pumpes gjennom røret, vil glassvatten skifte farge, forteller Jargren.

Han forteller også at det man er mest redd for er at barn skal finne og knuse ampullene. 

– Det vi er mest redde for er at barn skal finne dem, leke med dem og kanskje knuse dem. Får de pulveret på fingrene og deretter inn i munnen, vil det kunne gi forgiftning. Det samme gjelder for hunder som eventuelt tygger det giftigste røret. For sluker de alt så går det antakeligvis galt for dyret, sier Jargren til lokalavisen. 

I en epost til Sosialnytt skriver Hurum brannvesen:

«Disse ampullene dukker opp med mer eller mindre jevne mellomrom og da som regel etter vinteren. De fleste er heldigvis ufarlige, men dessverre ikke alle.»

Del informasjonen med venner og familie. Dersom du finner en ampulle må du ikke røre den, men kontakte brannvesen eller politi slik at kvalifisert mannskap kan fjerne dem så fort som overhodet mulig.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Verdens Beste

Denne Verdens Beste-kaken tar helt av på nettet. Få oppskriften her

hund i sengen

Kan hunder bli sjalu? Forskere har funnet svaret