Det nærmer seg sommer, en tid hvor mange av oss besøker nærliggende strender. I fjor gikk brannvesenet ut med en advarsel etter funn av giftampuller som inneholder blåsyre langs norske strender.

Tønsbergs Blad skrev om familien som fant giftampuller da de skulle plukke søppel på en strand i Vestfold, like etter rapporterte NRK at man har gjort lignende funn på to strender på Tofte i Buskerud.

Brannvesenet mente det er høyst sannsynlig at flere ampuller vil dukke opp på norske strender i løpet av våren og sommeren, og gikk derfor ut med en kraftig advarsel til den norske befolkning:

«Meld fra til politiet eller oss om du finner en slik ampulle på stranda!»

Foto: Hurum brannvesen / Facebook

Det nærmer seg sommer og badesesong. Snart vil de mange strendene rundt Oslofjorden være overfylte av solhungrige folk. Men før du slenger deg ned på sanden, må du vite dette:

Da tyskerne inntok Norge hadde de med seg ampuller for å måle om det fantes stridsgass i bygninger. Etter krigen ble utstyret dumpet i havet. I dag, mer enn 70 år senere, dukker de giftige ampullene fra andre verdenskrig opp på strender rundt om i landet. Bare de siste ukene har våre mannskaper fått inn to slike «beholdere», funnet på to forskjellige strender på Tofte.

Det er viktig at du ikke rører ampullen om du finner en. Beholderne inneholder forskjellige kjemikalier avhengig av hva ampullene var laget for å oppdage. Alle er GIFTIGE, men den farligste ampullen er merket med to grønne ringer og inneholder kaliumcyanid. Stoffet gir øyeblikkelig lammelse av åndedrett. Et inntak av 50 mg kan være DØDELIG. En ampulle inneholder ca. 80 mg.

Husk også at fargemerkingen på ampullen kan ha blitt utydelig eller helt borte etter å ha ligget i naturen i så mange år. Derfor bør du holde deg unna selv om du ikke ser de grønne ringene.

Hele og uskadde ampuller utgjør ingen helserisiko, men ampullene kan være i dårlig forfatning og innholdet kan lekke lett. I hendene på uvitende, f. eks. barn, kan de gi betydelige skader. Vi oppfordrer derfor foreldre til å snakke med barna sine om dette.

Finner du en slik ampulle, må du trekke deg vekk og kontakte politiet eller brannvesenet,» skrev Hurum Brannvesen på Facebook.

LES OGSÅ
Moren til Benjamin Hermansen er død - Hvil i fred Marit Hermansen
Ikke rør! Nils Georg Nordskag, brannsjef i Hurum, advarer. Foto: Facebook

Flere funn

Hvor mange av ampullene som er funnet, og hvor mange som eventuelt måtte ligge igjen er umulig å si med sikkerhet. En del nordmenn har funnet ampuller og publisert bilder av dem på Facebook.

I en epost til Sosialnytt skriver Hurum brannvesen:

«Disse ampullene dukker opp med mer eller mindre jevne mellomrom og da som regel etter vinteren. De fleste er heldigvis ufarlige, men dessverre ikke alle.»

Del informasjonen med venner og familie. Dersom du finner en ampulle må du ikke røre den, men kontakte brannvesen eller politi slik at kvalifisert mannskap kan fjerne dem så fort som overhodet mulig.