onsdag, september 23, 2020

Lollo gikk gravid og fødte med søsterens livmor

Mest lest nå

Kona synger en siste sang for sin døende ektemann. Se den sterke videoen

Bare tre dager før ektemannen, og faren til hennes fire barn, døde, sang Danielle «Amazing Grace» til ham. Danielle Gibsons ektemann, Tony, døde 30. januar...

Da Lolita Carlerup (39) fra Norrtälje i Stockholm var 14 år fikk hun beskjed om at hun var født uten livmor. Den dagen gikk Lollo, som hun kalles, i stykker. Hun hadde nemlig alltid ønsket seg barn.

Lolla har et syndrom som kalles Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndrom (MRKH). Kun 10-12 jenter i Norge fødes med dette syndromet i året. Det skriver NRK.

Da Lollo kom hjem etter undersøkelsen, var hun helt knust. Søsteren hennes Linda på 17 hadde ikke lyst på barn. Hun sa at Lollo kunne få livmoren hennes. Lite visste de to jentene, at det var akkurat det som skulle skje mange år senere.


Foto: privat

Fant mannen i sitt liv

Selv om storesøster Linda ikke hadde lyst på barn som ung tenåring, endte hun likevel opp med fire barn.

Lollo derimot, hadde innfunnet seg med sin skjebne som ufrivillig barnløs. Da hun var 26 år gammel, møtte hun mannen i sitt liv, Patrik Carlerup. Patrik sa på første date at han aldri ville gifte seg eller få barn.

«Da var det enkelt for meg å si: Jeg kan ikke få barn. Det var en befrielse for meg», sier Lollo.

Foto: privat

Lege trengte kvinner til forsøk

Men med tiden fikk både Lollo og Patrik lyst på barn. En dag kom Lollo i kontakt med professor Mats Brännstrøm ved Sahlgrenska universitetssykehus i Göteborg. Han forsket på livmor-transplantasjoner. Legen hadde kun transplantert livmorer på dyr tidligere, mest på sauer. Nå hadde han fått klarsignal til å prøve på mennesker. Han trengte ti kvinner som ville prøve. Lollo ble av av de ti.

Donoren måtte være en nær venn eller en slektning med samme blodgruppe, som allerede hadde født et barn. Endelig kunne Linda holde løftet sitt, som hun ga som 17-åring.

Foto: privat

Ble gravid på sjette forsøk

Operasjonen fant sted på Sahlgrenska i 2014. Det tok 12 timer å operere livmoren ut av kroppen til Linda, og fem timer å sette den inn i Lollo.

Etter operasjonen måtte Lollo og mannen gjennom mange runder med assistert befruktning. Men på sjette forsøket lykkes de.

Lille Cash-Douglas ble født den 27. juni 2015, og er det andre barnet i verden som er født med lånt livmor.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter