in ,

Lovlig å selge – ulovlig å bruke

Foto: Pasi Mämmelä/Pixabay

Blir du tatt i å bruke en elsparkesykkel som går fortere enn 20 kilometer i timen, står du i fare for å bli bøtelagt, tape førekortet og i verste fall havne i fengsel. 

Det er ikke tillat med sparkesykler som går i mer enn 20 kilometer i timen i Norge. Likevel er det en rekke nettbutikker som selger elsparkesykler som går betydelig fortere. Noen av syklene som selges i norske butikker og nettbutikker har ifølge Tek.no makshastighet på svimlende 90 kilometer i timen – altså 45 kilometer i timen mer enn det som er tillatt med en moped.


Og du tror kanskje det bare er forbudt å kjøre dem på trafikkert vei? Nei, slik er det ikke. Det er faktisk forbudt å kjøre dem selv på sin egen gårdsplass.

Nå etterlyser Forbrukerrådet en ny regulering som forbyr butikkene å selge ulovlige sparkesykler.

– Vi er svært skeptiske til at sparkesykler som er ulovlige selges uten at omfang og konsekvens ved ulovlig bruk kommer tydelig frem. At noe er lov å selge, men ikke lov å bruke, tilhører absolutt sjeldenhetene i norske markeder. Det er en form for ansvarspulverisering der forbrukeren fort blir taperen, sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, til Tek.no.

Han fraråder helt klart folk å kjøpe ulovlige sparkesykler, men sier at om du likevel har en slik så bør du undersøke om det er mulig å ettermontere hastighetssperre på den, slik at den blir lovlig.

Dersom barn blir stanset på en ulovlig sparkesykkel, er det foreldrene som risikerer anmeldelse.

NRK har tidligere spurt flere nettbutikker hvorfor de selger elsparkesykler som er ulovlig å bruke.

Power forklarer salget med at de selger til hele Norden og at det er ulike regler i landene.

– På våre nettsider er disse tydelig merket med at de ikke er godkjent for salg i Norge, skriver kommunikasjonssjef Siri Røhr-Staff til NRK.

Nettbutikken E-Wheels har sortert elsparkesykler under «lovlig» og «ulovlig». Selskapet sier til NRK at de selger disse fordi det er et ønske fra motorsport-miljøet å bruke disse på bane.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

2-åringen hører favorittsangen sin – Starter en dans som har muntret opp millioner av mennesker

ungdom

Unngå denne klassiske foreldretabben om du vil ha barnets respekt i tenårene