Hjem Kjendisnytt Luksusfellen–Hallgeirs beste tips i en økonomisk vanskelig tid: Ikke la deg lure her

Luksusfellen–Hallgeirs beste tips i en økonomisk vanskelig tid: Ikke la deg lure her

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Luksusfellen er tilbake med sesong 25, og i år er det 15-årsjublieum av seersuksessen. Premieren er onsdag 6. september, og denne sesongen ser Hallgeir Kvadsheim en skummel utvikling blant unge nordmenn. 

Etter flere år med pandemi, skyhøye strømpriser, inflasjon og generelt høyere priser trenger man ikke leve et liv i luksus for å melde seg på Luksusfellen. Årets sesong gjenspeiler utviklingen i betalingsmønstre i Norge, og spesielt en skummel trend blant unge nordmenn. 

– Denne sesongen har hatt både flere søkere og yngre deltakere enn for bare noen år siden, og vi ser en tendens til at flere unge havner i «luksusfellen». Samtidig søker de hjelp tidligere enn før. Fordelen da er at selv om de har mye gjeld, så vil det være enklere å hjelpe til, da gjelden ikke alltid er misligholdt og vi ser færre betalingsanmerkninger, forteller en av ekspertene, Hallgeir Kvadsheim. 

Han har vært med siden første sesong i 2008, og Hallgeir opplever at flere nordmenn har innsett alvoret og oppsøker hjelp tidligere. 

– Jeg er veldig fornøyd med tilbakemeldinger fra banker og inkassoselskap som ser at flere mennesker tar kontakt for å få hjelp tidlig. Derfor opplever vi at Luksusfellen har, og har hatt, en opplærende funksjon blant nordmenn. Det har også blitt en del av undervisning i norske skoler, og da innenfor matte, men også samfunnsfag og livsmestring, forteller eksperten. 

Han erfarer også at gjennom årene han har vært programleder i programmet har det vært en endring i typen gjeld nordmenn har opparbeidet seg. I starten var det mer generelle ubetalte regninger, men etter hvert overtok mislighold av kredittkort eller forbrukslån. Det som er unikt denne sesongen er utgifter fra nordmenns netthandel. 

Hallgeir er spesielt bekymret for unges holdninger til betalingsløsninger og handlekontoer knyttet til netthandel. 

– Betalingsløsninger hvor man kan handle på kreditt er ganske skumle. I hvert fall når unge oppfatter det som «snillere» gjeld i motsetning til gjeld fra kredittkort, og derfor har et mer avslappet forhold til bruken av slike handlekontoer. 

Under pandemien var det også en høy økning av netthandel, og påfølgende gjeld fra bruken av slike betalingsløsninger. Dette gjenspeiles også blant årets deltakere. 

– Selv om denne typen gjeld oppfattes som uproblematisk blant unge, så må man ikke glemme at fakturaen skal betales. Mange av våre deltakere har opparbeidet seg gjeld fra slike handlekontoer, og vi ser at denne typen gjeld kan være vanskeligere å finne løsninger på i forhandlinger med slike aktører, i motsetning til vanlige banker, sier Hallgeir. 

Derfor står budskapet til Hallgeir like støtt, som for 15 år, og 234 episoder siden: søk hjelp tidlig. Enten det er fra banken, inkassoselskap, NAV eller også fra Luksusfellen

Årets programleder er Cecilie Tvetenstrand, Lene Drange, Ahmed Osman, Magne Gundersen og Hallgeir Kvadsheim. Luksusfellen sesong 25 har premiere på Viaplay onsdag 6. september. Det slippes to episoder på premieredagen, og deretter en episode i uken.

[mashshare]

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com