onsdag, september 23, 2020

Luxembourg blir verdens første land hvor all offentlig transport er gratis

Mest lest nå

Diskusjonen om prisnivået på offentlig transport i Norge har flere ganger vært tema for diskusjon. Nå peker Luxembourg seg ut til å bli verdens første land til å innføre gratis offentlig transport. 

Den nye regjeringen i Luxembourg lovet i 2018 at man skulle fjerne avgifter på tog, trikk og buss. Nå blir det en realitet.

TV 2 skriver at det fra 1. mars skal være gratis med all offentlig transport.


Håpet til regjeringen er at flere mennesker skal la bilen stå hjemme og dermed redusere utslipp, kø og forbedre luftkvaliteten som er spesielt dårlig i sentrum av Luxembourg.

– Du må på den ene siden jobbe med folks holdninger og på den andre siden med kollektivtilbudet. Tilbudet her i Luxembourg fyller fortsatt ikke folks behov, sier Blanche Weber, president i Mouvement Ecologique til TV 2.

Hun poengterer at det ikke alltid lar seg gjøre å reise kollektivt.

– Så lenge det ikke er mulig å kombinere kollektivt med å hente i barnehage, for eksempel, vil folk kjøre bil, sier hun.

Luxembourg blir verdens første land til å innføre gratis offentlig transport. Foto: Pixabay

Ikke alle mener det er en god løsning

Gratis offentlig transport har vært diskutert flere ganger i Norge. Men det er ikke utelukkende positive argumenter for å innføre dette.

I følge Bussmagasinet ble det gjort en analyse i 2016 om hvorvidt Norge ville være tjent med gratis offentlig transport.

– Tiltaket bidrar i liten grad til å redusere dieselbil­trafikken, som er en viktig kilde til forurensningen. Samtidig pådrar man seg en nærmest uhåndterlig stor transportutfordring på grunn av massiv tilstrømning til kollektivtransporten fra andre grupper som gående, syklende og nye reisende. Det vil på kort sikt være praktisk talt umulig, eller i alle fall svært kostbart, å skaffe nødvendig kapasitet til å takle den økte etterspørselen, dersom kollektivreisene blir gratis hele døgnet, skriver TØI i en analyse fra 2016 gjort i samarbeid med NILY og Urbanet Analyse.

Hva mener du? Burde man innført gratis offentlig transport i Norge? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening! 

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter