Hjem Historier fra livet Magnus (5) skulle endelig få gå i tog 17.mai – Ble hetset

Magnus (5) skulle endelig få gå i tog 17.mai – Ble hetset

Del
X

17.mai er barnas dag. Det skal være en dag fylt av glede, stolthet, samhold og tilhørighet. Men for 5 år gamle ble det ikke slik.

I forkant av årets 17.mai har det vært en brennhet diskusjon om hvorvidt man skal kunne bruke andre flagg enn det norske i toget. Spesielt av året har det naturligvis vært diskutert mye om man skal kunne bruke det ukrainske flagget eller ikke. Diskusjonen er langt fra ny, men har fått en ny giv dette året.

Selv stilte vi spørsmålet vårt på Facebooksiden vår i forkant av 17.mai. Og av de over tusen svarene vi fikk var det en overvekt av de som mener 17. mai skal være forbeholdt det norske flagget. Vi har til og med fått flere meldinger fra lesere som nærmest har truet oss fordi vi i det hele tatt stilte spørsmålet. Meningene rundt dette er altså sterke og mange. Og det fikk lille Magnus på 5 år erfare i Bodø.

Ble hetset i toget

Hege Annie Nordlund Hagen forteller til NRK at hun og sønnen Magnus (5) hadde gledet seg lenge til å gå i barnetoget i Bodø. Med seg hadde de det norske og det samiske flagget. Magnus hadde valgt det samiske flagget. Det skulle ikke falle i god jord hos alle.

Like før toget startet skal det ha kommet en voksen mann bort til Magnus og forklart at han ikke kunne bruke det samiske flagget i toget.

«En voksen mann kommer nærmere, han henvender seg til min sønn og sier «du kan jo ikke gå å vifte med det flagget der». Min sønn ser opp og sier «hæ», skriver Hege Annie på Facebook.

Rett etterpå gikk han forbi noen andre menn som tydelig skal ha sagt «æsj» da Magnus passerte. Mamma Hege Annie skriver på Facebook at det fikk Magnus heldigvis ikke med seg.

Men det var flere episoder som gutten ikke kunne unngå å registrere.

Hege Annie skriver:

«Han får derimot med seg to damer på godt over 60 som peker og snakker om kofta hans ganske høylytt, og ikke på en positiv måte. Litt lengre ned roper en anna gutt på sikkert 10-11 år at «dette e Norge sin bursdag, man skal bare ha norske flagg.»

Den oppgitte småbarnsmoren skriver videre at Magnus nå spør om hvorfor alle bryr seg om flagget hans, og hvordan hun må bygge sønnen opp igjen etter 17.maitoget.

«Nå henvender gutten min seg til meg å sier «mamma, koffer e alle så opptatt av kordan flagg æ har å sånn?» Jeg skulle ønske jeg hadde et godt svar. Hva er det som får mennesker, både unge og gamle til å trakassere en gutt på 5 år som går i kofta si og feirer at Norge fikk en grunnlov i 1814. Misforstå meg rett, alle har rett til sin mening. Men noen ganger er det passende å bare svelge en kamel og holde kjeft. Jeg blir lei meg for sønnen min sin del, og sint, sint på voksne mennesker som oppfører seg sånn.
Så hipp hipp hurra Bodø, vi har fortsatt en jobb å gjøre, og jeg må bruke litt av dagen min til å overbevise 5-åringen om at han er god nok akkurat som han er.»

Hipp hurra for 17. mai – eller? Bodø, 17. Mai 2022.For de fleste foreldre betyr denne dagen is og ketchup i herlig…

Posted by Hege Annie Nordlund Hagen on Tuesday, May 17, 2022

Bodø-ordfører Ida Pinnerød (Ap) sier til NRK at det er trist å høre om opplevelsen til Magnus.

– Dette er rett og slett fryktelig trist lesing, og ikke sånn vi ønsker å ha det i Bodø. Jeg blir oppriktig lei meg for at noen utsettes for slike holdninger, og enda verre er det når barn utsettes for det.

Hun kommer videre med en oppfordring til Magnus og andre barn om å bære flagg og klær som representerer dem med stolthet.

– Jeg vil si til Magnus og alle andre barn at de må bære både kofte, drakter, bunader og flagg som de selv ønsker og med stolthet, uansett hvor de er fra. Jeg blir skikkelig glad når jeg ser alle de fine koftene 17. mai. Det minner oss om at den samiske kulturen og historien også er en viktig del av Norges historie.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com