onsdag, mai 19, 2021

Magnus syntes solen så fin ut og tok et bilde – viste seg å være et helt nytt fenomen

Mest lest nå

Magnus Edbäck (43) fra Borlänge i Sverige spiste lunsj med datteren sin hjemme hos foreldrene sine, da moren hans sa at hun syntes solen lyste så vakker ut på himmelen. Det skulle vise seg å være et helt nytt fenomen, ingen tidligere har dokumentert.

«Jeg syntes haloen så ut til å være større og mektigere enn jeg har sett tidligere, så jeg gikk og hentet kamera. Etterpå, siden jeg er litt nerd, lastet jeg opp bildet på et astronomiforum på nettet, og fikk raskt respons», sier Magnus til Expressen.

En halo er et optisk fenomen skapt av iskrystaller som fører til fargede eller hvite buer og flekker på himmelen, ofte nær solen eller månen.


Foto: Magnus Edbäck

Utrolig heftig

Magnus ble rådet til å sende bildet videre til eksperter i Storbritannia, Finland og Frankrike. De analyserte bildet og kunne konkludere med at en sånn halo ikke tidligere hadde blitt observert.

«Det her er utrolig heftig. Det tok kanskje er døgn før jeg forstod helheten og storheten i det. Det var utrolig mektig», sier Magnus.

Er misunnelig

Klimatolog Weine Josefsson kan fortelle at haloer er ganske vanlige. Men ikke sånne som Magnus observerte i Borlänge.

«Ser man etter, kan det være så mange som 100 til 200 dager i året der man kan se en halo-komponent. Men å se det her som man har sett i Borlänge, det skjer ikke ofte. Jeg er lett misunnelig, mildt sagt», sier han til Expressen.

Kan bli oppkalt etter Magnus

Nå angrer Magnus på at han ikke tok flere bilder av fenomenet. Men han ante ikke at haloen var så spesiell.

Nå kan haloen bli oppkalt etter Magnus. Det er nemlig en europeisk tradisjon at man navngir naturfenomener etter den første som oppdaget dem.

«Det hadde vært utrolig morsomt og spennende om haloen ble oppkalt etter meg, så klart», sier en entusiastisk Magnus.

LES OGSÅ: Merkelig lysfenomen på himmelen i Nederland

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter