Hjem Historisk Makabert funn i palasset vitner om at den grusomme mytiske seremonien faktisk har eksistert

Makabert funn i palasset vitner om at den grusomme mytiske seremonien faktisk har eksistert

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Arkeologer har funnet tolv avkappede hender i Hyksos-palasset i oldtidsbyen Avaris, i det nordlige Egypt. Området var territoriet til Hyksos-folket, og en makaber skikk de praktiserte ser nå ut til å være bekreftet av fysiske funn.

Nå tror tyske forskere som har undersøkt det merkelige funnet, som er presentert i Nature, at hendene, som alle stammer fra høyre arm, trolig ble kappet av 11 voksne menn og en kvinne, muligens mens de fortsatt var i live.

I studien, som også er omtalt av Daily Mail, sier forskerne at de tror hendene kan ha tilhørt krigsfanger. Hendene skal være rundt 3500 år gamle.

Stammer trolig fra en grusom seremoni

Forskerne antar at det kan dreie seg om en grusom seremoni som ble utført i palasset, trolig på ordre fra kongen eller kongelige. Etter at krigsfangene fikk hendene hogget av ble hendene trolig kastet i en grop for offentlig skue.

Skriftlige kilder har tidligere fortalt om Hyksosfolkets praksis på å hugge hånden av fiender, men det nylige funnet er det første fysiske beviset på at denne grusomme praksisen faktisk har eksistert.

The severed right hands of 12 individuals deposited in 3 pits within a courtyard in front of the throne room of a 15th…

Posted by Ticia Verveer – Archaeologist on Monday, April 3, 2023

Studiene ble ledet av Julia Gresky ved det tyske arkeologiske instituttet i Berlin.

– Selv om denne typen praksis er kjent fra grav- eller tempelinskripsjoner og relieffer fra Det nye riket og fremover, er dette første gang vi har sett fysisk bevis som kan si oss mer om prosedyren og personene som hendene ble tatt fra, skriver hun ifølge Daily Mail i studien.

Forskerne presiserer at det er uklart om hendene ble hugget av døde eller levende mennesker. Men det at hendene er så presist og nøyaktig fjernet fra ofrene, er ifølge Science.com grunnen til at forskerne antar at dette må dreie seg om en seremoni. Nøyaktigheten kan også tyde på at hendene har blitt nøye dissekert etter at ofrene var døde. Det ville være vanskelig å fjerne hendene med en slik presisjon at det ikke ble avsatt et eneste merke på skjelettene dersom ofrene ennå var i live.

Seremonier der krigere leverte avkappede hender til kongen er tidligere omtalt i skriftlige kilder. Det kalles gullseremonier: Mot å levere hender fra fienden fikk nemlig krigerne belønning fra kongen, gjerne i form av ulike gjenstander i gull.

Hyksosfolket ble jaget ut av Egypt

Hyksos var herskere av utenlandsk herkomst som regjerte i Det gamle Egypt i slutten av andre overgangsperiode, cirka 1759–1550 f.Kr, opplyser Store Norske Leksikon.

Hyksos-kongene regjerte fra sin sterkt befestede hovedstad Avaris, som i dag er Tell el-Daba, nordøst i Nilens delta. Hyksos måtte imidlertid bøye seg for den overlegne egyptiske kulturen; statsforvaltningen ble beholdt, og offisielt opptrådte de som etterfølgere av faraonene og utgjorde det 15. og 16. dynasti.

Da kong Ahmose 1 lyktes med å drive hyksosfolket ut av Egypt og forfølge dem videre innover i Palestina og beseire dem også der, ble situasjonen snudd på hodet for egypterne, som gikk fra å være delvis okkupert av en fremmed makt til plutselig å være den som la under seg nytt land. Dette ble starten på Den egyptiske imperietiden.

Skulle trolig tjene som «skrekk og advarsel»

Hendene ble funnet i forgården til Hyksos-palasset i Avaris. De var plassert i tre separate groper, rett foran tronsalen, ved det som en gang var inngangspartiet til palasset.

Det at hendene lå her indikerer at det var meningen at folk skulle se dem – og muligens at de skulle fungere som en grufull advarsel for palassbesøkende.

Siden hender ikke har de samme type anatomiske ledetråder som andre deler av kroppen, for eksempel en hodeskalle, har det vært vanskelig å si helt konkret hvor gamle ofrene har vært. Men de som mistet hendene sine var trolig voksne mennesker.

Det som også kan slås fast er at hendene må ha vært myke og fleksible da de ble plassert i gropen. Det vil si at de enten ble lagt der før rigor mortis, dødsstivheten, satte inn – eller etter at den var over.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com