in ,

Mange frykter strammere økonomi vil påvirke sommerdrømmene, 1 av 5 lavinntektsfamilier gruer seg

ferieværet
ferieværet

Mer enn hver tredje tror strammere økonomi som følge av økte strøm-, mat- og drivstoffpriser vil påvirke sommeren negativt.

Dette kommer frem i årets sommerferieundersøkelse fra UNICEF Norge.

I gruppen familier med yngre barn er det hele 46 prosent som svarer at strammere økonomi påvirker sommeren negativt, mens det blant pensjonistene kun er 30 prosent som svarer det samme.


Lavinntektsfamilier gruer seg

Nesten 1 av 5 spurte i gruppen med lavest husstandsinntekt svarer at de gruer seg til sommerferien, mens kun 5 prosent i gruppen med høyest inntekt svarer dette.

– Nok en gang ser vi at det er familiens inntekt som sterkest påvirker foreldres syn på sommerferien. Mange foreldre gruer seg til den ni uker lange ferien der de ikke kan tilby barna sine noen hyggelige ferieopplevelser på grunn av økonomien. Og prisøkningen i år kommer på toppen av dette, sier direktør for barns rettigheter og bærekraft, Kristin Oudmayer i en pressemelding fra UNICEF Norge.

Det er særlig gruppen med små barn som svarer at de gruer seg til ferien. I denne gruppen svarer 13 prosent at de i stor grad gruer seg, som er like mange som i 2021.

I gruppen med lavest inntekt, tilsvarende en husstandsinntekt under 300.000 kroner, svarer 18 prosent at de gruer seg til sommerferien. Dette er samme tall som i fjor.

I gruppen med høyest husstandsinntekt, tilsvarende husstandsinntekt over 700.000, er det kun 5 prosent som svarer det samme.

Føler de ikke klarer gi barna ferien de fortjener

På spørsmålet om i hvilken grad foreldre føler at de kan gi barna den ferien de fortjener, svarer 23 prosent av de med hjemmeboende barn at de i liten grad evner dette. Det er ett prosentpoent opp fra i fjor. Menn svarer hyppigere enn kvinner at de ikke evner å gi barna den ferien de fortjener.

Det er flest familier med eldre barn som mener de ikke evner å gi barna ferien de fortjener. 27 prosent svarer dette i denne gruppen, mot 18 prosent i gruppen med små barn.

Rekordstor pågang til Feriesentralen

Hvert år driver UNICEF Norge tilbudet «Feriesentralen». På nettsiden feriesentralen.no kan familier i en vanskelig situasjon finne en oversikt over ulike ferieopplevelser til seg og barna sine, som andre har lagt ut som tilbud.

Feriesentralen formidler alt fra kinobilletter til lån av telt, kanoer, båter og ferieboliger. I år er pågangen rekordstor.

– Vi har aldri tidligere hatt så høyt besøk på nettsiden, og rekordmange legger ut ønsker og behov for seg og barna sine for den kommende ferien. Majoriteten er aleneforeldre med flere barn, og en god del av disse har funksjonsnedsettelser, sier Kristin Oudmayer.

Flere av de som legger inn sine ønsker forteller at de aldri har kunnet gå på kino eller reise på ferie med barna sine. – Det gjør sterkt inntrykk, sier Oudmayer.

Trenger flere bidrag

Feriesentralens største utfordring er at det er langt flere som trenger og ønsker seg gode opplevelser, enn det er tilbud. UNICEF Norge håper derfor at flere som har mulighet til å bidra vil gjøre dette.

– Det er ikke mye som kreves. De fleste familier vil bli glade for å kunne låne turutstyr, en kinobillett, en fisketur eller en tur i en fornøyelsespark. Det kan også være tilbud om transport, sier Oudmayer.

I tilknytning til Feriesentralen er det også opprettet et eget Vipps-nummer. Pengene som samles inn her går direkte til å gi familier som trenger det gode sommeropplevelser.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Én av fire planlegger bilferie i sommer

Tenk at denne damen er over 70 år – nå deler hun hemmeligheten bak utseende