Hjem Nostalgi Mange har tolket «O Helga Natt» – men ingen gjør det som Jussi Björling

Mange har tolket «O Helga Natt» – men ingen gjør det som Jussi Björling

Del
X

Den verdenskjente operasangeren Jussi Björling ble født 5. februar 1911 i Borlänge og gikk bort i mars 1960, bare 49 år gammel. Jussi Björling er kongen av O Helga Natt. En klar en, ingen slår ham her.

Vi vil aldri oppleve stemmen hans igjen. Den som best beskrev storheten til den svenske tenoren er nok Luciano Pavarotti.

«Når jeg skal øve på en ny opera, hører jeg først hvordan Jussi Björling laget den. Stemmen hans var unik, og det er hans vei jeg vil gå. Mer enn noe annet vil jeg gjerne at folk skal sammenligne meg med Jussi Björling. Det er slik jeg streber etter å synge», sier operaikonet i et intervju med Svenska Dagbladet.

Historien bak låta

«O helga natt», også kjent med sitt originale franske navn «Cantique de Noël», er en sang som ble skapt i en særdeles interessant samarbeidsprosess rett før julen i 1847. Komponisten bak det som skulle bli en tidløs melodi var Adolphe Adam, en fransk operakomponist som på den tiden var høyt anerkjent for sitt arbeid. Den litterære sjelen bak sangteksten var Placide Cappeau ; han var både vinhandler og poet.

Historien bak skapelsen av «O helga natt» er like fengslende som sangen selv. Det hele startet med et oppdrag Cappeau fikk fra presten i hans hjemby Roquemaure. Presten ønsket å feire innvielsen av det nye kirkeorgelet med et stykke poesi, og Cappeau ble den utvalgte for å skrive dette diktet. Selv om han ikke var spesielt religiøs, lot Cappeau seg inspirere av Jesu fødsel, slik den er beskrevet i Lukasevangeliet.

Da Adolphe Adam fikk i oppgave å tonesette Cappeaus dikt, klarte han å transformere ordene til en melodi som umiddelbart fanget folks hjerter. Sangen ble en umiddelbar hit, en som rører ved lytternes følelser selv i moderne tid. Dens evne til å fange essensen av julestemning og dens åndelige betydning, kombinert med den unike bakgrunnen og samarbeidet mellom en operakomponist og en enarmet poet, har gjort «O helga natt» til en evig klassiker.

Da Jussi Björling, i en alder av 48 år, gikk inn i studioet for å spille inn sangen i 1959, var han en mann preget av både sitt talent og sine utfordringer.

På denne tiden var han plaget av sykdom. Björling var kjent for sitt høye alkoholforbruk, og i dagene rett før denne spesielle innspillingen, hadde situasjonen blitt alvorlig nok til at han ble innlagt på grunn av hjerteproblemer.

Ett og et halv år etter at Björling spilte inn låta, døde han. Men musikken lever videre for alltid og skaper julestemning hvert eneste år.

Hør på klippet nedenfor og del gjerne for å spre julestemning til dine kjære.

LES OGSÅ: Hør Susan Boyle og Elvis Presley synge duett i denne nydelige julesangen!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com