søndag, oktober 24, 2021

Mange hunder lider på grunn av avl

Mest lest nå

Pusteproblemer, hodepine og nyresvikt er bare noen av problemene mange hunder får fordi de har blitt avlet på kun for utseendets skyld.

«Det gjør meg trist å daglig se at dyr lider, fordi de er avlet for ekstremt, med mer fokus på utseende enn funksjon. Forskriften i dyrevelferdsloven må endres», sier veterinær og president i Veterinærforeningen Torill Moseng i en debatt om etisk hundeavl.

Etterlyser en forskrift

Hun sier at de som driver med avl, uten å være organisert i Norsk kennelklubb, også må fanges opp. Ifølge VG, må man ikke være medlem av noen klubb for å kunne drive med avl. Og hunder i Norge må ikke registreres noe sted.


Det er kun de som er medlem i Norsk kennelklubb eller raseklubber, som forplikter seg til å følge de avls-reglene klubben selv setter.

«Det trengs bare en forskrift som regulerer all kommersiell avl med hjemmel i dyrevelferdsloven, slik at Mattilsynet kan gå inn og si hvorvidt avlen er innenfor loven eller ikke. Det kommer veterinærforeningen til å jobbe for» sier Moseng.

Dyrevelferdsloven sier allerede at avl skal fremme egenskaper som gir robuste dyr med god funksjon og helse.

Vil lære opp kjøperne

Flere av deltakerne i debatten foreslår at veterinærer må bruke databasert journal for hunder. På den måten kan man få et stort register med informasjon om alle hunder og deres helse.

Torunn Knævelsrud er veterinær og seksjonsleder for dyrevelferd hos Mattilsynet. Hun tror ikke en slik journal er veien å gå.

«Det kunne løst mye. Men det er et svært omfattende arbeid og noen må spa opp mye penger for å få det til. Dit tror jeg ikke vi kommer», sier hun.

Knævelsrud tror heller ikke en forskrift i dyrevelferdsloven vil løse problemene.

«Jeg tror heller man må satse på å lære kjøperne hvordan hunder bør ha det», sier hun.

Hva mener du bør gjøres? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
225FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter