in

Mangel på dette vitaminet kan gi kronisk betennelse

Ryggsmerter. Foto: Tumisu / Pixabay

Vitamin D fås gjennom sol, fet fisk og tran. Mangel på dette vitaminet kan resultere i kronisk betennelse.

En ny studie som er publisert i International Journal of Epidemiology konkluderer med at det er en direkte sammenheng mellom lave nivåer av vitamin D og høye nivåer av betennelse.

Vitamin D er viktig for å ha sunt og friskt skjelett livet gjennom. Svært mange i Norge får i seg for lite vitamin D, og bør derfor ta et tilskudd for å få dekket behovet sitt. Mangel på vitamin D kan ifølge Apotek1 gjøre at man føler seg slapp og noen opplever å få ømme og vonde muskler. På lang sikt kan skjelettet og musklene bli svekket eller skadet.


har forskere ifølge VG konkludert med at mangel på dette vitaminet også kan resultere i betennelser.

I den sammenhengen er det en god nyhet til mange: For de som har mangel på vitamin D, kan det å øke inntaket dermed redusere kronisk betennelse – og slik hjelpe med å unngå en rekke relaterte sykdommer.

En annen ting som kommer frem av studien er at tilstrekkelige konsentrasjoner av vitamin D kan redusere komplikasjoner som oppstår av fedme, og det kan redusere risikoen eller alvorlighetsgraden for kroniske sykdommer som har en inflammatorisk komponent.

Professor i ernæringsepidemiologi ved Universitetet i Tromsø, Magritt Brustad, sier til VG at lavt inntak av D-vitamin i kosthold, samt lav soleksponering, er de to faktorene som kan føre til mangel på vitamin D.

– Om vinteren står sola lavere på himmelen er den er ikke sterk nok til å gi produksjon av vitamin D i huden. Da blir kostinntaket viktig, sier hun til avisa.

Sårbare grupper for D-vitaminmangel i samfunnet vårt er eldre på sykehjem, ungdommer og ikke-vestlige innvandrere. 

Gode kilder for inntak av vitamin D er fet fisk som laks, ørret, uer, sild og makrell, samt tran.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Niklas Baarlis triste kreftbeskjed om faren: – Det er ikke gode nyheter

Dramatisk prematur tvillingfødsel på motorveien – nå er de ferske verdensborgerne snart klar til en roligere kjøretur hjem