Forsiden Kosthold Mangler du vitamin B12? Se symptomene her

Mangler du vitamin B12? Se symptomene her

-

Vitamin B12 er et av de viktigste vitaminene våre, og mangel på denne kan få dramatiske konsekvenser. Blant annet er B12 viktig i dannelsen av røde blodlegemer, samtidig med at de frakter oksygen ut til cellene i kroppen. Dette  er med på å tilføre kroppen energi den trenger for å fungere som den skal, og mangel på B12 er tydelig merkbart.

Noen av B12 vitaminenes kjerneområder er stimuleringen av opptaket av jern i kroppen, de påvirker blodomløpet, har en nøkkelrolle ved dannelsen av røde blodlegemer, sørger for god fordøyelse og står for metabolismen av fett og karbohydratene i kroppen. Videre antas det at B12 bidrar til økt fertilitet hos kvinner.

Enkelte persongrupper er mer utsatt for mangel på B12 vitamin enn andre, og spesielt utsatt er personer over 60 år med fordøyelsesbesvær, pasienter med autoimmune diagnoser og diabetikere som behandles med metformin eller annen form for B12 absorberende legemidler.

Tilhører man en av de nevnte gruppene kan det hjelpe med vitamintilskudd. Dette i samråd med lege.

Hvorvidt man er påvirket av mangel på B12 vitamin kan kun fastslås med sikkerhet av lege, men her er noen symptomer man bør være oppmerksom på, og som gjør at man bør vurdere en videre medisinsk undersøkelse.

  1. Man er generelt trett og ukonsentrert. Dette er normalt på grunn av mettet oksygeninnhold i blodet.
  2. Misfarge i hud, gulaktig hud. Kan være forårsaket av svekkelse eller nedbrytelse av de røde blodlegemene.
  3. Generell uro og ubehag, kribling i kroppen. Tegn på svekkelser i nervesystemet påvirket av mangel på vitamin B12.
  4. Svimmelhet. Ustødig balanse og ørhet i forbindelse høyt surstoffinnhold i blodet.
  5. Synsproblemer. Både dobbeltsyn og tåkesyn kan forekomme.
  6. Endringer i smaksorganene. Svekkelse i nervebanene i tungen og øvre halsregion.
  7. Hukommelsestap og svekket kortidsminne. Spesielt hos unge er dette er varseltegn som skal tas alvorlig.
  8. Depresjon, angst og nedstemthet da vitamin B12 påvirker produksjon av blant annet dopamin.
LES OGSÅ
8 måter kroppen din kan si i fra om at nyrene er skadet
LES OGSÅ
Andrea led av migrene i 25 år. Da hun droppet to ingredienser i kostholdet fikk hun livet tilbake

Blant de hyppigste årsakene til mangel på vitamin B12 finner man feil kosthold, mangelfullt eller ubalanse i oksygeninnholdet i fordøyelsessystemet. Overdrevet inntak av kaffe(!), eller annen sykdom som påvirker opptaket av B12 i kroppen. Eksempelvis metforminbehandlet diabetes.

Har man mistanke om mangel på vitamin B12 er det flere ting man kan gjøre for å endre dette. Det enkleste er endringer i kostholdet og blant fødevarene med høyt B12 innhold finner vi fisk og annen sjømat generelt, egg og melkeprodukter, tunge kjøttvarer fra for eksempel storfe.

Man kan også øke B12 inntaket ved hjelp av vitaminpiller, men er man i en av de tidligere nevnte risikogruppene bør dette gjøres i samråd med lege. Skulle man uansett ha et eller flere av de nevnte symptomene i denne artikkelen kan det likevel være lurt å la seg sjekke av lege, da disse også kan være forårsaket av helt andre ting enn vitaminmangel.

Del gjerne videre hvis du synes dette er viktig å vite!

Populært

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .