Hjem Forskning Mareritt i 40- og 50-årene kan være urovekkende tegn på fryktet sykdom

Mareritt i 40- og 50-årene kan være urovekkende tegn på fryktet sykdom

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En studie advarer om at regelmessige mareritt for en middelaldrende voksen person kan være tegn på demens.

Forskere fra Universitetet i Birmingham har nylig presentert en studie som konkluderer med at mareritt blir vanlige i årene og potensielt til og med tiårene før hukommelsestapet starter.

Funnene til forskerteamet beskrives ifølge Daily Mail som viktige da de potensielt kan bidra til å oppdage pasienter i de aller tidligste stadiene av demens.

– Svært få risikoindikatorer for demens kan identifiseres så tidlig som i 40 og 50 årsalderen, sier professor Abidemi Otaiku som ledet studien.

Han legger til at det trengs mer forskning på dette området, men ser at mareritt kan være en nyttig indikator for å identifisere personer med høy risiko for å utvikle demens.

Studien ble først publisert i det medisinske tidsskriftet eClinicalMedicine.

Middelaldrende voksne som opplevde minst to mareritt i uken hadde fire ganger større sannsynlighet for å oppleve «betydelig» nedgang i kognitive evner, sammenlignet med de som ikke var plaget av mareritt.

Resultatene viste også at personer i 80-årene som plages av mareritt hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å bli diagnostisert med demens som personer i samme aldersgruppe som ikke hadde skumle drømmer.

Rundt fem prosent av alle voksne lider av regelmessige mareritt. Forskere tror ikke marerittene forårsaker demens. De antar at de fryktelige drømmene muligens kan være et biprodukt av nevrodegenerasjon i høyre frontallapp.

Ifølge Folkehelseinstituttet vil trolig antallet personer i Norge med demens mer enn dobles i løpet av perioden fra 2015 og fram til 2050.

En Lancet-rapport som er omtalt av NRK har samlet de beste rådene fra hundrevis av forskningsrapporter har identifisert ni konkrete faktorer som dramatisk øker risikoen for å bli rammet av hukommelsessykdommer:

  1. Skolefrafall
  2. Høyt blodtrykk
  3. Hørselstap
  4. Overvekt midt i livet
  5. Røyking
  6. Depresjon
  7. Inaktivitet
  8. Sosial isolasjon
  9. Diabetes sent i livet

 

Alzheimers sykdom påvirker hjernen og fører til demens, det vil si langvarig omfattende forverring av mentale funksjoner. Dette er Alzheimers sykdom (Se video):

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com