Hjem Kjendisnytt Margit Sandemos aske ble spredt i Valdres

Margit Sandemos aske ble spredt i Valdres

Del
X

Forfatter Margit Sandemo gikk bort i september i fjor. Nå som snøen er smeltet, ble hennes aske spredt på fjellet i Valdres.

Margit Sandemo solgte over 37 millioner bøker. Hun er mest kjent for serien «Isfolket». Margit døde 94 år gammel i sitt hjem i Skillinge i Sverige 1. september i fjor. På 1990-tallet skrev Margit en viljeserklæring om hvordan hun ville ha sin bortgang.

Familien fulgte ønsket og la nylig turen til fots fra familiehytta i Grunke og opp på fjellet. For Margit var Grunke barndommens paradis. Somrene ble tilbrakt i foreldrenes hytte på Huldrehaugen. Det var i Grunke hun traff sitt livs store kjærlighet, Asbjørn, på sensommeren i 1945, og de bygde senere en flott hytte der.

Bar urnen opp på fjellet

Det var sønnen Bjørn bar urnen til fjells.

«Jeg bar min mor på ryggen hele veien, hun var ikke så tung lenger», sier han til VG.

I en vakker seremoni i Valdres storslagne natur ble Margit Sandemos aske spredt for vinden. Rundt 40 mennesker var til stede og deltok i seremonien. Den startet med sangen «Din tanke er fri», og Jo Clausen fra Human-Etisk Forbund holdt en minnetale der han snakket om Margits omsorg for andre mennesker. Hun drev et omfattende arbeid for barn og unge, og engasjerte seg i de funksjonshemmedes kår.

Ektemannens aske ble spredt på samme sted

Barnebarna Tim og Viljar bidro med dikt og musikk. Tim leste Mary Elizabeth Fryes dikt «Do not stand at my grave and weep». Så ble den russiske folketonen «Entonig ringer den lilla klockan» fremført av Viljar på kornett mens hans datter Mathilde ringte i en bjelle.

Margit Sandemo

Margit Sandemo. Foto: Wikipedia Commons / Bjarne Thune

Seremonien ble holdt på akkurat samme sted som asken etter Margits ektemann Asbjørn Sandemo ble spredt for nøyaktig 20 år siden.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com