onsdag, juni 3, 2020

Maria (18) klatret inn i brennende leilighet for å evakuere folk: – God innsats, sier politiet

Mest lest nå

Ønsker å ta Twitter til retten

Under pressekonferansen torsdag kveld i det ovale kontoret, langet president Donald Trump ut mot sosiale medier og spesielt Twitter, etter at...

Da det brøt ut brann i et leilighetsbygg på Sotra utenfor Bergen, handlet Maria Erstad Tofterå (18) raskt. Hun klatret inn i den brennende leiligheten for å varsle beboerne.

Maria Erstad Tofterå og kameraten Aleksander Pedersen kjørte tilfeldigvis forbi leilighetsbygget nær Fjell kirke på Sotra i Øygarden kommune, da oppdaget at det brant i en av leilighetene. Klokken var rundt halv tolv mandag kveld.

– Vi så at det kom masse røyk opp fra pipa og tenkte at det var unormalt. Vi kjørte litt saktere, og da oppdaget vi at det brant i en leilighet, sier Maria til NRK.


18-åringen varslet brannvesenet, og klatret opp på terrassen via en brannstige. Derfra åpnet hun verandadøren inn til leiligheten og ropte. Men ingen svarte.

Foto: Privat

Brant fra komfyren

Maria bestemte seg for å gå inn i leiligheten. Da så hun at det brant fra komfyren. Maria dekket til munnen med papir for ikke å puste inn røyk.

– Jeg prøvde å slukke brannen med et håndkle. Da kom det noen naboer som lurte på hva som skjedde, sier hun.

Naboene begynte å lete etter et brannslukningsapparat, uten hell. Brannen spredte seg fort, og snart begynte det å brenne i taket. Da valgte Maria og naboene og forlate leiligheten. Maria gikk ut gjennom utgangsdøren.

 – Jeg smalt igjen døra og ropte til resten av naboene at de måtte komme seg ut av bygget. Jeg banket på alle dørene i første og andre etasje, og fant en brannalarm som jeg trykket på, forteller hun.

Foto: Privat

– God innsats

Like etter kom brannvesenet og fikk kontroll over brannen. Nå får Maria skryt for måten hun reagerte på.

– Man må åpenbart tenke seg om og bruke hodet, men jeg vil ikke si at denne jenta har handlet uaktsomt. Tilbakemeldingene vi har fått er at her er det gjort en god innsats, sier Torbjørn Mørk, fungerende lensmann i Askøy og Øygarden.

– Må være forsiktig

Varabrannsjef Nils Anders Mæland sier at på generelt grunnlag at det er viktig å huske at det å ta seg inn på et brannåsted kan medføre en risiko.

– Nå gikk det veldig fint denne gangen, men det er ikke mye som skal til for at dette kunne blitt et annet scenario. Vår anbefaling er å forlate brannstedet og lukke dører og vinduer for å hindre tilførsel av oksygen, sier han.

LES OGSÅ: De ansatte flyttet inn på sykehjemmet for å beskytte beboerne

129,780FansLik
1,366FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter