Hjem Historier fra livet Maria Branyas Morera er verdens eldste person – dette er rådet hun har for å leve et godt liv

Maria Branyas Morera er verdens eldste person – dette er rådet hun har for å leve et godt liv

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Verdens eldste nålevende person er en sprek 116-åring som med datterens hjelp deler livsvisdom på Twitter.

17. januar gikk søster Andrè bort, kun noen få uker før hun ville fylt 119 år. Den tidligere nonnen var verdens eldste. Døpenavnet hennes var Lucile Randon. Da hun gikk i katolsk kloster i 1944 var hun allerede 40 år. Det var her hun tok navnet søster André.

Da søster André gikk bort ble Maria Branyas Morera verdens eldste nålevende person. Hun fyller 116 år 4. mars.

Kvinnen som ble født i San Fransisco i 1907 var sju år gammel da første verdenskrig brøt ut. Hun ble selv født i California, men av spanske foreldre. I 1915 bestemte de seg for å returnere til Spania, og de bosatte seg i Catalonia.

Maria Branyas Morera har tre barn, 11 barnebarm og 13 oldebarn. De siste 22 årene har hun har bodd på sykehjem.

Rådet for et langt liv: Holde seg unna giftige folk

– Hun er ved god helse og er fortsatt overrasket og takknemlig for oppmerksomheten som denne merkedagen har skapt, heter det ifølge Reader’s Digest i en uttalelse fra sykehjemmet.

Det å bli verdens eldste person er en begivenhet svært få får oppleve, så det Moreras milepæl ble feiret på sykehjemmet der hun bor.

Ved hjelp av datteren deler Morera råd på Twitter. Hun sier at hun tror det lange livet hennes skyldes orden, ro, god kontakt med familie og venner, kontakt med naturen, emosjonell stabilitet, ingen bekymringer, ingen anger, mye positivitet og det at hun holder seg unna giftige mennesker.

– Jeg tror også høy levealder handler om å være heldig. Flaks og god genetikk, legger hun til.

Den første dagen i 2023 tvitret hun: «Livet er ikke evig for noen… I min alder er et nytt år en gave, en ydmyk feiring, et nytt eventyr, en vakker reise, et øyeblikk av lykke. La oss nyte livet sammen.»

Lina er Norges eldste

Frem til i sommer var Gudrun Nymoen Norges eldste person. 110-åringen var 8 år da spanskesyken kom til Norge, og er dermed en av få i Norge som husker den forrige pandemien som rammet verden. Hun var selv smittet av den fryktede sykdommen som krevde 13-15.000 liv i Norge og mellom 50 og 100 millioner mennesker globalt. Men Gurdun kom seg gjennom spanskesyken. De siste 10 årene bodde hun på Osen Pensjonistheim, hvor hun ifølge Østlendingen også døde torsdag 8. juli.

Før Gudrun Nymoen var det Marie Antonette Andersen som ble født 29. september 1909 som var Norges eldste person. Marie Antoinette bodde hjemme til hun var 104. Inntil da gikk hun selv på butikken, spilte biljard og klarte seg med hjemmehjelp en gang hver 14. dag. Men de seks siste årene bodde hun på Leirfjord sykehjem, nær Sandnessjøen. Marie Antoinette har både tipp-oldebarn og et 74 år gammelt barnebarn. Marie døde i februar 2020.

Lina Anundsen kunne nylig feire 108-årsdagen sin. Hun og er Norges eldste nålevende kvinne.

Lina er født i Siljan i Telemark, og har bodd der hele livet. Da hun var 101 år gammel flyttet hun inn på sykehjemmet i bygda.

– Her har jeg det godt, og folk er snille. Det er jo heldigvis en dame til her som jeg kan snakke litt med om gamle dager selv om hun bare er 97 år og ti år yngre enn meg, sier Lina til ukebladet Hjemmet.

Hun har en klar ide om hva som er hemmeligheten bak alderen hennes:

– Jeg tror jeg er blitt så gammel fordi jeg drakk mye melk rett fra kua da jeg var ung. Du vet, jeg var budeie i mange år, sier hun til ukebladet.

Den personen som har blitt eldst av alle i Norge, er Maren Bolette Torp fra Oslo. Hun var født i 1876 og døde i 1989, 112 år og 61 dager gammel.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com