Marit Bjørgen mener idrettsutøvere må være seg bevisst sin rolle som forbilde, og tenke seg om når de poster bilder på sosiale medier. 

«Det er mye større press utenfra nå enn da jeg vokste opp. Vi hadde ikke internett og Instagram. Man vil prestere på alle områder, man vil se bra ut, man vil ha masse venner, masse likes, man vil prestere innen idretten. Det kan være krevende for ungdommen», sier Marit Bjørgen til NRK.

Veldig bevisst

Selv er hun veldig bevisst på bilder hun deler i sosiale medier.

«Jeg tror det er viktig, ikke minst for dem som er på landslag og er i toppen. Jeg tror ikke en 16-åring skal sammenligne seg med verdens beste langrennsløper, for her snakker vi små marginer og folk som har trent i mange år. Da skal vi være forsiktig med å dele bilder av våre kropper også», sier hun.

Har alltid spist godt

Marit Bjørgen er ambassadør for organisasjonen Sunn Idrett. Den jobber blant annet med å forebygge spiseforstyrrelser blant unge idrettsutøvere. Selv har Bjørgen alltid spist godt og hun har alltid spist seg mett.

«Jeg har kost meg med alle måltider. Skal jeg gå ifra matbordet, skal jeg være god og mett, det har vært fokuset. Jeg trente 800–1000 timer og var avhengig av å få i meg næring, det er det som er drivstoffet vårt, og det er kanskje derfor jeg har lyktes uten både skader og store sykdomsavbrekk», sier hun, og legger til at hun ofte får spørsmål om hun kan spise visse matvarer.

LES OGSÅ
Sissel Kyrkjebø fyller 50 år - gir ut 50 nye låter

«Jeg har ofte fått spørsmål på butikken, «kan du spise det der». Men er det noen som kan spise det, så er det jo jeg som trener så mye, sier Bjørgen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marit Bjørgen (@mabjoerg) on

Foreldre og trenere har et ansvar

Bjørgen mener foreldre og trenere må være obs på spiseforstyrrelser i idrettsmiljøet. Hun oppfordrer de voksne til å følge med og ta en prat med barn og unge de ser er i risikosonen for å utvikle et usunt forhold til mat.

«Det er vanskelig å ta den første praten, men jeg tror det er viktig. Det er bedre å ta en prat for mye enn å ikke gjøre det, for det er viktig å fange opp saker tidlig», sier hun.

Er du enig med Marit Bjørgen? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook for å vise henne din støtte!