onsdag, januar 22, 2020
Meninger Markering mot selvmord rundt om i landet: - Ungene...

Markering mot selvmord rundt om i landet: – Ungene våre dør

-

Heidi Tårnes mistet datteren sin til selvmord i 2017. Hun er ikke fornøyd med samarbeidet hun hadde med helsevesenet. Nå oppfordrer hun helsevesenet til å ta bedre vare på dem som sliter med selvmordstanker.

«Vi kan ikke sitte og se på at ungene våre dør. Vi har ikke flere å miste», sa hun under selvmordsmarkeringen.

«Vi har ikke tid til å vente på flere strategier og flere handlingsplaner. Mens våre folkevalgte bruker år på år på å prate og diskutere, dør ungene våre. For mange er det dessverre for sent», sa hun videre.

– Vi har mistet mange

Under markeringen i Oslo, ble det også holdt appeller av Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista», organisasjonen «Leve» og jenter fra et selvmords- instagramnettverk. Kirkens SOS deltok også.

Ingebjørg Blindheim startet Snap-kontoen «psyktærlig» i 2016. Der kan folk dele sine tanker, erfaringer og råd om psykisk helse. Ingebjørg blir ukentlig kontaktet av mennesker med selvmordstanker.

«Vi har mistet mange. Vi har mistet unge, vi har mistet gamle. Vi har mistet venner, vi har mistet ukjente», sa hun under sin appell.

Fakkeltog i Tromsø

Det ble også holdt markeringer flere steder i landet, blant annet fakkeltog i Tromsø. I tillegg til toget, var det musikk og appeller på Stortorget. Initiativtaker til fakkeltoget i Tromsø, var Tone Tingvoll, som mistet sønnen sin til selvmord for ett år siden.

LES OGSÅ: Jeg må innrømme at jeg skriver dette med tårer i øynene, og svelger en klump i halsen

«Jeg er så glad for at dere stiller opp for hverandre, at vi kan møtes og få den naturlige åpenheten vi trenger for å støtte hverandre», sa hun under åpningen.

I 2018 tok 674 mennesker sitt eget liv i Norge. Det er rundt seks ganger flere enn de som døde i trafikken.

I sin nyttårstale sa statsminister Erna Solberg at regjeringen skal kartlegge årsaken til økningen i psykiske helseutfordringer blant unge. Hun sa også at regjeringen kommer til å pålegge alle kommuner å ha et psykologtilbud i løpet av 2020.

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Dette skjer i kroppen din når du drikker kaffe

Mange av oss er avhengig av en kaffekopp når vi står opp om morgenen. Foruten å gjøre oss mer våken gir den varme drikken...

Nytt håp: Nyoppdaget celle kan muligens bekjempe alle type kreftformer

I følge BBC har en gruppe forskere fra Cardiff University i Wales nylig oppdaget en ny celle som skal kunne bekjempe de fleste typer...

Dolph Lundgrens nye, norske kjæreste om aldersforskjellen: – Det er litt rart

Men selv om norske Emma Krokdal (24) syns det er litt rart, er det ikke noe hun tenker mye over. Dessuten syns hun Dolph...