Forsiden Kosthold Martin fikk sjokk da han oppdaget hvor stor skade snusen hadde gjort...

Martin fikk sjokk da han oppdaget hvor stor skade snusen hadde gjort – ønsker å advare andre

I fjor sommer fikk 47-år gamle Martin Sandqvist sjokk da Nittedal tannklinikk avdekket store skader i munnen hans.

Martin har brukt snust hver eneste dag de siste 30 årene. Han ønsker å vise bildene av munnen sin som skrekk og advarsel til unge mennesker som snuser.

Selv vet Martin hvor avhengighetsdannende snusen er.

– Avhengigheten var så sterk at jeg la inn snus automatisk i søvne, forteller han til Romerikes Blad.

– Jeg fikk sjokk da jeg så bildene tannlegen min tok.

Martin har brukt halvannen boks i døgnet de siste årene.

Åpne sår

Det er velkjent at snus kan føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake og blotter tannhalsen. For Martin var dette tilfellet. Tannkjøttet hadde flere steder trukket seg helt tilbake, og tannroten helt blottlagt. Rett og slett store sår i tannkjøttet var konsekvensene av snusingen.

Selv forteller mannen at han kjente at det svidde hver gang han snuste, men han tenkte ikke noe videre over det. Han hadde heller ikke hatt for å vane å studere tannkjøttet sitt i speilet, noe som gjorde at han ble sjokkert over sannheten.

Tannlegen som behandlet 47-åringen sendte pasienten til tannlegehøyskolen. Det ble tatt celleprøver, men man fant heldigvis ikke kreft i mannens munn.

– Der ble det tatt celleprøver av meg, for å undersøke om det var kreft i munnen min. Heldigvis var det ikke det, sier Sandqvist.

Så langt kan det går. Foto: Privat

Selv forteller Martin til Romerikes Blad at han håper bildene av skadene snusen har påført han, kan få unge mennesker til å tenke seg om.

– At røyk er farlig har vært framme mye i mediene, men det er ikke like kjent hvor farlig snus kan være. Nå som jeg har sett hva snusen kan forårsake vil jeg vise det fram til andre. Jeg håper bildene kan være et eksempel til skrekk og advarsel, spesielt for unge.

Del gjerne advarselen til Martin videre. Antall snusere i Norge er rekordhøyt, men mange er nok ikke kjent med hvor store skader snusen faktisk kan påføre munnen i lengden. 

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...