søndag, oktober 24, 2021

Martin fikk sjokk da han oppdaget hvor stor skade snusen hadde gjort – ønsker å advare andre

Mest lest nå

47-år gamle Martin Sandqvist fikk sjokk da Nittedal tannklinikk avdekket store skader i munnen hans.

Martin har brukt snust hver eneste dag de siste 30 årene. Han ønsker å vise bildene av munnen sin som skrekk og advarsel til unge mennesker som snuser.

Selv vet Martin hvor avhengighetsdannende snusen er.


– Avhengigheten var så sterk at jeg la inn snus automatisk i søvne, forteller han til Romerikes Blad.

– Jeg fikk sjokk da jeg så bildene tannlegen min tok.

Martin har brukt halvannen boks i døgnet de siste årene.

Åpne sår

Det er velkjent at snus kan føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake og blotter tannhalsen. For Martin var dette tilfellet. Tannkjøttet hadde flere steder trukket seg helt tilbake, og tannroten helt blottlagt. Rett og slett store sår i tannkjøttet var konsekvensene av snusingen.

Selv forteller mannen at han kjente at det svidde hver gang han snuste, men han tenkte ikke noe videre over det. Han hadde heller ikke hatt for å vane å studere tannkjøttet sitt i speilet, noe som gjorde at han ble sjokkert over sannheten.

Tannlegen som behandlet 47-åringen sendte pasienten til tannlegehøyskolen. Det ble tatt celleprøver, men man fant heldigvis ikke kreft i mannens munn.

– Der ble det tatt celleprøver av meg, for å undersøke om det var kreft i munnen min. Heldigvis var det ikke det, sier Sandqvist.

Så langt kan det går. Foto: Privat

Selv forteller Martin til Romerikes Blad at han håper bildene av skadene snusen har påført han, kan få unge mennesker til å tenke seg om.

– At røyk er farlig har vært framme mye i mediene, men det er ikke like kjent hvor farlig snus kan være. Nå som jeg har sett hva snusen kan forårsake vil jeg vise det fram til andre. Jeg håper bildene kan være et eksempel til skrekk og advarsel, spesielt for unge.

Folkehelseinstituttet advarer

Mens antall røykere har gått ned fra 21 til 12 prosent, har antall snusere doblet seg. I dag snuser 12 prosent av befolkningen daglig. Spesielt blant unge kvinner, har snusbruken økt. Nå viser det seg at snusing er farligere enn tidligere antatt.

Folkehelseinstituttet advarer nå om at snus kan ha en rekke helseskadelige effekter. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har gitt Folkehelseinstituttet i oppdrag å oppdatere en rapport om helserisikoen ved snusbruk. Det skriver Dagbladet.

I forskningen, er det brukt svensk snus, da nordmenn i all hovedsak bruker snus produsert i Sverige.

Del gjerne advarselen til Martin videre. Antall snusere i Norge er rekordhøyt, men mange er nok ikke kjent med hvor store skader snusen faktisk kan påføre munnen i lengden. 

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
225FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter