in

Masseskytingen: Arfan Bhatti ble idag internasjonalt etterlyst

Skjermdump: Google Maps

Politiadvokat Børge Enoksen gjorde først kjent at Oslo politidistrikt i dag har etterlyst en mann internasjonalt som er siktet for medvirkning til terrorhandling. Sent på ettermiddagen bekreftet Enoksen at den etterlyste personen er Arfan Qadeer Bhatti.

Dette opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

To personer døde og flere ble skadd under den alvorlige hendelsen nær London Pub, ved C.J. Hambros plass, i Oslo natt til lørdag 25. juni. Politiet har pågrepet Zaniar Matapour som antatt gjerningsperson. Hendelsen etterforskes som terror. Det er 260 fornærmede i saken, og politiet har gjennomført 570 vitneavhør. 

Fredag gikk politiet ut og etterlyste den kjente islamisten Arfan Bhatti i saken. Han har status som siktet for medvirkning til terrorhandling. Bhatti er norsk statsborger, i 40 årene og kjent for politiet fra tidligere.

Politiet mener at Bhatti befinner seg i  Pakistan og Oslo tingrett har fastslått at vilkårene for pågripelse med tanke på utlevering er tilstede. Politiet samarbeider godt med pakistanske myndigheter for å få han lokalisert og pågrepet. Bhatti er fortsatt på frifot.

Oslo tingrett har i ettermiddag oppnevnt advokat Svein Holden som hans forsvarer.

Politiet kan på nåværende tidspunkt ikke si noe om bakgrunnen for siktelsen. Vi mener imidlertid at hypotesen om at angrepet i Oslo 25. juni hadde terrorhensikt, nå er styrket. Det kan heller ikke utelukkes at flere personer blir siktet i saken.

– Denne saken har berørt veldig mange og vi har opplevd et stort engasjement og ønske om å bidra til oppklaring. Mange har kommet til politiet med tips og informasjon, eller meldt seg som vitner. Dette er viktig for politiet – og vi oppfordrer fortsatt alle som kan ha informasjon i saken, om å ta kontakt med oss, sier Enoksen.

VG har tidligere skrevet at Zaniar Matapour (42) som er terrortiltalt etter at han drepte to menn og såret ytterligere 21 personer under masseskytingen i Oslo tidligere i sommer ble stoppet i forbindelse med en SIAN-demonstrasjon i vår – terrortiltalte Matapour var da sammen med den Arfan Bhatti.

Arfan Bhatti er straffedømt flere ganger, blant annet for vold.

Han er også blitt frikjent i retten for flere anklager, blant annet for terrorplanlegging.

I 2006 ble han ifølge VG siktet sammen med tre andre for å ha skutt med et automatvåpen mot synagogen i Oslo og for å ha planlagt å sprenge den amerikanske og den israelske ambassaden. I 2008 ble han dømt for medvirkning til skadeverk på synagogen, men frikjent for tiltalepunktet om terrorplanlegging.

Bhatti, som fikk sin første voldsdom da han som 15-åring knivstakk en butikkeier, har vært en av lederskikkelsene i den omstridte gruppen Profetens Ummah.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

10 ting du ikke visste om border collier

Skiskytter Tarjei Bø og forloveden har blitt foreldre