Da drammenseren Masud Gharahkhani (Ap) ble Stortingspresident, hadde han allerede rukket å bli en populær politiker.
40-åringen ble innsatt for å rydde opp i rotet Stortingskollegene hans hadde surret i hop med reiseregninger og pendlerboliger, og har markert seg som en mann med ryggrad og holdninger.
Han understreket at Stortinget ikke skal handle om kaos rundt stortingsrepresentantenes ulike ordninger, men i stedet om å løfte utfordringer folk har i hverdagen og løse dem politisk.
Velger å se det vakre – ikke hatet
Men da han tok over vervet som Stortingspresident var netthatet så voldsomt at kommentarfeltene på nettet måtte stenges.
«Han burde i det minste ha vært født i Norge for et slikt verv», kommenterte en kvinne ifølge VG da TV 2 delte en nyhetssak om den nye stortingspresidenten på Facebook.
«Blir vel forbud mot julesang og nisselue på Stortinget nå», skrev en annen.
– Første gang du opplever hat, går det veldig inn på deg. Da folk la ut meldinger på sosiale medier om at de hatet meg, uten noen gang ha truffet meg, ble jeg veldig lei meg. Etter hvert som du blir en mer dreven politiker, blir du dessverre mer vant til hatet, sa mannen, som ifølge Grunnloven er landets nestkommanderende etter kongen.
Beundrer foreldrenes mot – de rømte fra krigshelvetet
Da Masud var fem år gammel da han kom til Norge som flyktning med foreldrene sine fra bomberegnet i Iran. Landet var i krig mot nabolandet Irak. Millioner av mennesker ble drevet på flukt.
Femåringen fra millionbyen Teheran kom til Skotselv i daværende Buskerud. Et sted med 400 mennesker. I et intervju med Her & Nå sier han at han beundrer foreldrene som var så modige at de faktisk turde å flykte fra det krigsherjede landet.
På den norske landsbygda møtte familien Gharahkhani folk som rakk ut en hånd. En nabo banket på døra og sa «velkommen til Norge», da de flyttet inn.
Og erfaringene Masud har fra barndommen har han tatt med seg inn i politikken. Helt fra første dag hatt klare tanker om rollen han har som stortingspresident.
– Jeg håper å kunne bidra til å gjøre landet vårt til et enda bedre sted å bo i. Da tenker jeg først og fremst på forholdet mellom oss mennesker. Jeg har brukt mye av tiden min til å reise rundt i Norge for å treffe alle dem som bidrar i frivillig arbeid. Det er frivilligheten som bygger landet. Uten blir vi et kaldere og fattigere samfunn, sier han.
Sterkt møte med Zelenskyj
For Masud, som selv har vært på flukt fra krigens grusomheter, ble møtet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ekstra sterkt.
– Med krigen i Ukraina har vi sett massegraver og store ødeleggelser av sivile mål. Det var et sterkt øyeblikk, og en påminnelse om at ingen, heller ikke vi, skal ta friheten og selvstendigheten som en selvfølge. Vi må alltid stå opp for demokratiet. Europa skulle lære av andre verdenskrig, men ondskap skjer igjen, sier han til Her & Nå.