Hjem Helse 6 grunner til at fettet hoper seg opp rundt magen – Dette kan du gjøre

6 grunner til at fettet hoper seg opp rundt magen – Dette kan du gjøre

Magefettet har lett for å bygge seg opp. Og enkelte ting bidrar til at det kommer raskere.

– Går du ned noen centimeter rundt midjen, vinner du flere meter i bedre helse, sier leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset Vestfold, overlege Jøran Hjelmesæth, til NRK.

For det farligste fettet du har, er magefettet. Men hvorfor det egentlig?

– Jo mer magefett du har, jo høyere nivå av farlig fett har du i blodet, og det er dette som er farlig for helsa, forklarer Hjelmesæth.

Og det er flere grunner som gjør at fettet setter seg rundt magen.

Folk som ikke får nok søvn har en tendens til å innta flere kalorier og lagre mer magefett. Når du ikke får nok søvn, synker nivåene av hormonet leptin, mens nivået av ghrelin øker, og begge disse gir vektøkning. Dette skriver det danske nettstedet Bedre Livsstil.

Stress forårsaker også hormonelle endringer som kan føre til at du går opp i vekt. Ifølge ernæringsfysiolog Patricia Ramirez frigjør binyrene våre hormoner som adrenalin og kortisol når vi stresser. Når kortisolnivået stiger, frigjør det lagret kroppsfett spesielt i mageregionen.

Mat med mye karbohydrater og fett er en annen viktig årsak til at magefettet bygger seg opp. Supermarkeder og restauranter i dag er fulle av usunne alternativer, og som forbruker må du vite hvordan du identifiserer dem. Frukt, grønnsaker, fullkorn, magert kjøtt og rikelig med vann er kostholdet å sikte på om du vil magefettet til livs.

Fete mager kalles gjerne ølmage. Det er ikke uten grunn. Overdreven alkoholforbruk kan føre til vektøkning fordi du drikker tomme kalorier. Et høyt alkoholforbruk kan faktisk føre til at folk med 50 prosents mer sannsynlighet vil lagre magefett.

Medisiner foreskrevet for å behandle diabetes, kramper, humørsvingninger, migrene, høyt blodtrykk, steroider, p-piller og hormonerstatning kan også gjøre deg mer disponert for å lagre magefett.

Det er lett å glemme å telle kaloriene på mellom-måltidene. Dersom du spiser usunn snacks som potetgull, sjokolade eller kaker mellom måltidene blir det fort mange ekstra kalorier.

Dette er de beste tipsene for å bekjempe magefettet:

Ha et sunt kosthold
Trene
Sov minst 8 timer om dagen
Drikk mye vann
Unngå for mye alkohol
Tygg maten godt
Pass på inntaket av snacks

  1. kosttilskudd
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com