Hjem Meninger Matheo (1) mistet nesten livet av kikhoste – nå har foreldrene et budskap til alle som ikke vaksinerer barna sine

Matheo (1) mistet nesten livet av kikhoste – nå har foreldrene et budskap til alle som ikke vaksinerer barna sine

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Lille Matheo (1) begynte å hoste voldsomt da han bare var 2 uker gammel. Det skulle vise seg å være kikhoste som nesten tok livet av gutten. Nå har foreldrene delt sin historie på Facebook. De håper at deres historie kan få andre foreldre til å tenke seg om. 

Alle som har barn vet at noe av det verste som forelder er når barna blir syk. Spesielt når barna er små er det lett å bli bekymret. Slik var det nok også for Regine S. Myge (27) og Oddvar Bjordal (27) da deres nyfødte sønn begynte å hoste forrige september.

Men bekymringene deres var ikke overdreven. Vi setter nå ordet over til Regine som har delt historien deres på Facebook. Hun skriver:

Var i tvil om vi skulle dele dette

«Vi har lenge vært i tvil om vi skal dele dette, men vi har konkludert med at vi ønsker å komme med et stort hjertesukk i disse basselusk tider. Vaksiner er så viktig, ikke bare for barn, men også vi voksne må huske å revaksinere oss da enkelte vaksiner bare varer i 4-10 år! Mange velger å ikke vaksinere barna sine pga fare for bivirkninger, at dem er for lite utprøvde og at sykdommene er jo mer eller mindre utryddet likevel. Vi gidder heller ikke vaksinere oss, ofte kun pga latskap.

Dette er derimot en utrolig egoistisk handling som igjen bidrar til at sykdommene faktisk ikke blir utryddet!

Det mange ikke tenker på er at det finnes både barn og voksne som ikke kan vaksinere seg, enten pga de er for små, eller pga sykdom. Jeg ønsker å fortelle nettopp deg en konsekvens av dette valget.»

Det startet med en forkjølelse

«Det hele startet for et år siden med at vår 2 uker gamle sønn ble forkjølet. Han hostet litt, men det er vel ikke annet å forvente med en storebror i hus. Etter som dagene gikk ble hosten verre. Vi var hos fastlegen som sendte oss hjem igjen da hun mente at alt var fint.

Fredag, tre dager senere tok vi kontakt igjen da han hostet hele nettene, og hadde flere pustestopp på opp til 10 sekund. Etter en ny sjekk med samme resultat ble vi likevel henvist til sykehuset «bare for sikkerhetsskyld, siden han er så liten». På sykehuset ble vi sendt hjem igjen med åpen retur til over helgen av samme årsak. «Det er nok bare en forkjølelse».

Foto: Privat

Når vi kom hjem sleit vi med å vekke lille M, for ikke å snakke om at vi strevde med å få i ham mat. Han sov tungt mellom alle hostekulene, som nå var så kraftige at han hostet så han ble blå rundt leppene. Vi fikk derfor lov å komme inn igjen på sykehuset, hvor alle målinger var fine. Vi skulle derimot få lov å ligge over natten til observasjon.»

Var redde for at denne natten ble hans siste

«To døgn senere forverret det seg kraftigt, og på et tidspunkt var vi redde for at denne natten ble hans siste. De hadde allerede startet tiltak mot smitte da de ikke visste hva dette var.

Foto: Privat

Denne kvelden ble han nødt til å få oksygen, men heller ikke det var nok. Han måtte derfor få pustestøtte og ble lagt på highflow noe han hadde relativt god effekt av og metningsfallene ble færre. Morgenen etter hadde han økende pustestopp. 3-4 stk innenfor 1 minutt hvor hver av dem varte i 8-10 sekund. Med andre ord hadde han i perioder mer pustestopp enn han faktisk pustet.

Cpap ble nevnt, men dette slapp han heldigvis. Lille M hadde nå fått fastvakt og hadde dette flere dager fremover, da det plinget i tide og utide fra maskinene. Det meste av næringen fikk han gjennom en sonde, da han ikke hadde nok energi til å spise tilstrekkelig selv. 5 dager etter vi ble lagt inn ble det bekreftet. Vår lille solstråle hadde fått kikhoste.

Først 6 dager etter han startet med highflow ble både denne og sonden fjernet. Etter totalt 14 dager ble vi endelig utskrevet.»

Inn og ut av sykehuset

«Ukene gikk og lille M la lite på seg. Vi tok det likevel med ro da han virket blid og fornøyd, og hverken helsesøster eller fastlege var bekymret. Han hadde jo tross alt gjennomgått en alvorlig sykdom.

Etter noen uker ble hosten igjen økende, og lille M var nå nesten 12 uker. Etter mange legebesøk fikk vi til slutt legevakten til å ringe til sykehuset hvor vi ble lagt inn til observasjon.

Foto: Privat

Det ble reagert på at han var litt liten, og vi ble liggende noen dager med måltidsveiging. Flere ganger på få uker var vi inn og ut av sykehuset pga vekten, med både måltidsveging og ernæringssonde, og var innskrevet på sykehuset store deler av desember, med permisjon innimellom.

Vi fikk heldigvis reise hjem på permisjon med sonden i julen da jeg er sykepleier og klarte å håndtere den selv. Vi fikk med oss en vekt hjem, og måtte måltidsvege til hvert eneste måltid.»

14 infeksjoner på 13 måneder

«Matheo hadde ofte voldsom hoste, surkling, tung pust og kraftige inndragninger. Dagene gikk og det tok lang tid før han bedret seg. Han hostet etterhvert så hardt at han kastet opp all maten mange ganger daglig.

Etter nyttår ble det tatt virusprøver som viste at Matheo nå hadde humant metapneumo virus som er nært beslektet med RS-virus. Da dette var et virus var det dessverre ingen behandling, og vi måtte bare ta tiden til hjelp. 3. Januar ble sonden fjernet og etter dette var det kontroll på sykehuset minst en gang i uken frem til midten av februar.

Foto: Privat

Etter flere kontroller på sykehuset, ble det mange, ofte ukentlige kontroller på helsestasjonen helt frem til han var 9 mnd gammel. Pga at han har gjennomgått to alvorlige luftveisinfeksjoner har ikke kroppen hans hatt mye energi til overs til vokse og bygge opp immunforsvaret.

Dette har gjort at han har hatt 14 infeksjoner på 13 mnd. Han har og hele veien vært en del mindre enn de fleste barna på hans alder, da han hele tiden har måttet bruke energien sin på å bli frisk istedenfor å vokse tilstrekkelig.»

Vaksiner er utrolig viktig

«Så, for å komme tilbake til poenget. Vaksiner er utrolig viktig, ikke bare for deg, men og for alle rundt deg.

Hadde ikke Matheo fått denne alvorlige sykdommen i det første, ville han nok hatt krefter til å spise tilstrekkelig selv, i tillegg til at immunforsvaret muligens hadde vært sterkt nok til å bekjempe flere av de andre virusinfeksjonene.

En dag er det kanskje du eller ditt barn som ligger der, og det unner jeg ingen å måtte gå igjennom. Matheo var alt for liten til å få vaksine, men jeg hadde med glede valgt å vaksinere ham en gang i uka om det så måtte til, for å slippe å se min lille solstråle ligge å kjempe for livet.»

Vi takker foreldrene for at de har valgt å dele historien sin – og budskapet deres er så viktig! Del saken videre dersom du også mener at det er en egoistisk handling å ikke vaksinere barna sine!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com