Hjem Nyheter Matprisene har ikke økt så mye i Norge siden 1980-tallet

Matprisene har ikke økt så mye i Norge siden 1980-tallet

av Anne C. Olsen

Vi må tilbake til starten av 1980-tallet for å finne tilsvarende prisvekst på mat.

– Dette er veldig høye tall. Prisveksten uten energivarer har økt måned for måned det siste halvåret, og nå øker den ytterligere fra et allerede høyt nivå, sier Espen Kristiansen i Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Konsumprisindeksen (KPI) steg 6,9 prosent fra september 2021 til september 2022. KPI-JAE steg 5,3 prosent samme periode. Prisene på matvarer er den viktigste årsaken til oppgangen i tolvmånedersveksten i KPI i september.

Inflasjon måles gjerne ved hjelp av konsumprisindeksen (KPI), som beskriver utviklingen i konsumpriser, altså det forbrukerne betaler, for varer og tjenester etterspurt av private husholdninger bosatt i Norge.

KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) kan brukes som et mål på den underliggende utviklingen i konsumprisene, eller den underliggende inflasjonen.

Inflasjonen er ikke bare viktig fordi forbrukerne må betale mer for varene de kjøper. Det har også mye å si for hvor dyrt boliglånet blir. Når Norges Bank bestemmer renten, er det ut fra en hovedmålsetting om å holde inflasjonen stabilt på en årstakt rundt 2,5 prosent. Det vil si betydelig lavere enn de nivåene vi ser i dag.

Fra august til september 2022 steg KPI 1,4 prosent, og KPI er nå 6,9 prosent høyere enn for ett år siden. Dette melder Statistisk Sentralbyrå (SSB).

KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE), endte på rekordhøye 5,3 prosent i september, opp fra 4,7 prosent i august. Forbrukerprisene justert for avgiftsendringer og uten energivarer har ikke vært så høy siden SSB startet å måle dette tallet i 2001.

– Dette er veldig høye tall. Prisveksten uten energivarer har økt måned for måned det siste halvåret, og nå øker den ytterligere fra et allerede høyt nivå, sier Espen Kristiansen.

Oppgangen i tolvmånedersveksten fra august til september kommer av en sterkere vekst i prisene på blant annet matvarer, klær og bøker den siste måneden sammenlignet med veksten i samme periode i fjor.

Matprisene pleier å gå litt ned fra august til september, men i år var de uendret, sier SSB. 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.