De siste månedene har det vært en betydelig økning i matprisene i Norge.
Betydelig Prisøkning i Juni
Norske forbrukere opplever nå en markant økning i matprisene. Ifølge NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) har prisindeksen for mat- og alkoholfrie drikkevarer steget med 1,9 prosent fra mai til juni 2024. Over de siste 12 månedene har prisene økt med hele 4,9 prosent, noe som bekymrer både forbrukere og økonomer.
Fra 1998 til 2023 var den årlige gjennomsnittlige prisøkningen på mat- og alkoholfrie drikkevarer i juni måned på 0,4 prosent. Siden 2015 har juni-prisene imidlertid økt mer enn gjennomsnittet for perioden, med unntak av covid-årene 2020 og 2021, da prisene faktisk falt.
Frukt og grønnsaker øker betydelig
Forbrukerprisindeksen for frukt og grønnsaker har økt betydelig. Fra mai til juni har denne indeksen steget med 2,9 prosent, med frisk frukt som har økt med 2,2 prosent og friske grønnsaker med 2,6 prosent. Over de siste 12 månedene har prisene på frukt og grønt økt med 4,3 prosent.
Meieriprodukter og kjøtt
Prisene på meieriprodukter har også steget. Fra mai til juni økte prisindeksen med 2,0 prosent. Spesielt smør og ost har hatt en markant prisøkning på henholdsvis 2,5 prosent og 2,4 prosent. Sammenlignet med samme periode i fjor har meieriproduktene samlet sett økt med 6,5 prosent.
For kjøttvarer har forbrukerprisindeksen økt med 2,7 prosent fra mai til juni. Lam har sett den største økningen med 6,1 prosent, mens svin har hatt en nedgang på 1,7 prosent. Over det siste året har kjøttprisene samlet sett økt med 4,0 prosent.
Andre matvarer
For egg og fisk har prisindeksen økt med henholdsvis 1,2 prosent fra mai til juni, med en 12-måneders økning på 11,8 prosent for egg og 5,7 prosent for fisk.
Engros- og Produsentpriser
Engrosprisene på meieriprodukter har vært stabile den siste måneden, men har økt med 4,3 prosent det siste året. Engrosprisene på rødt kjøtt har gått opp 0,4 prosent i juni, men har sett en nedgang på 2,4 prosent det siste året. Produsentprisene har også vist variabilitet med en økning på 0,4 prosent den siste måneden for rødt kjøtt, men en nedgang på 6,8 prosent over det siste året.
For norske husholdninger betyr dette økte utgifter til dagligvarer, noe som kan påvirke budsjetter og forbruksvaner. Forbrukerne må kanskje revurdere sine kjøpsvaner, søke etter billigere alternativer eller kutte ned på luksusvarer.