Nyheter Måtte tørke tårer av kong Haralds ord

Måtte tørke tårer av kong Haralds ord

-

Kong Harald var nylig i Kirkenes for å markere at det er 75 år siden frigjøringen av Øst-Finnmark. Talen hans var svært følelsesladet, og flere måtte tørke en tåre.

«I dag minnes vi alle de som bidro til frigjøringen av Finnmark. Sluttoffensiven i nord kostet mer enn 6.000 sovjetiske liv. Flere minnesmerker i Petsjenga og Sør-Varanger forteller om alle de som ofret sitt liv for vår frihet», sa kongen, ifølge NRK.

Mange ofret sine liv i kampen mot tyske styrker høsten 1944. Flere byer ble bombet sønder og sammen. I tillegg til Kirkenes, fikk også Vardø og Vadsø på motsatt side av Varangerfjorden, store ødeleggelser.

«Folket i nord fortjener heder for sin innsats under den møysommelige gjenoppbyggingen etter den totale ødeleggelsen», sa kong Harald i sin tale.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

– Jeg vil gjenta det som står på minnesmerket over falne sovjetiske soldater på Vestre gravlund i Oslo: «Norge takker dere». Dette står hugget i stein. I dag er det 75 år siden Øst-Finnmark kunne ønske sine sovjetiske frigjørere velkommen. Kongen hedret også innbyggerne i nord: – Tvangsflyttingen og nedbrenningen høsten 1944 påførte sivilbefolkningen i vår nordligste landsdel store lidelser (…) Folket her i nord fortjener heder for sin store innsats med den møysommelige gjenoppbyggingen etter totalødeleggelsen. Kong Harald la ned krans ved Krigsmødremonumentet i Kirkenes. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov la ned krans foran minnesmerket over falne sovjetiske soldater. Det gjorde også to russiske veteraner som deltok under markeringen i dag. Foto: Heiko Junge @ntb_scanpix og Det kongelige hoff #kongehuset #kongharald #krigsmødremonumentet #østfinnmark #frigjøringenavøstfinnmark #krigeninorge

Et innlegg delt av Det Norske Kongehuset (@detnorskekongehus)

Var på besøk i det krigsherjede Finnmark

Kongen var selv på besøk i Finnmark etter krigens slutt, sammen med sin far, Kronprins Olav og bestefar, Kong Haakon. Dette besøket satte sine spor i den unge guttens sinn.

LES OGSÅ: Kongen spøkte på Dronningens bekostning under gallamiddagen

«Jeg husker godt fortvilelsen over ødeleggelsene min bestefar og far ga uttrykk for da de besøkte Finnmark etter krigen. Og som vi alle vet, var ikke lidelsene over ved krigens slutt. Folket i nord fortjener heder for sin innsats under den møysommelige gjenoppbyggingen etter den totale ødeleggelsen», sa kong Harald.

Kong harald
Kransenedleggelse ved Krigsmødremonumentet i Kirkenes. Foto: Guri Ofstad Varpe, Det kongelige hoff

Snakket om partisanene

Kongen snakket også om partisanene i sin tale. Partisanene var en motstandsbevegelse som kjempet mot den tyske okkupasjonsmakten sammen med sovjetiske styrker. Etter krigens slutt, ble disse overvåket og uglesett fordi de hadde kjempet på sovjetisk side.

«Mange opplevde dessverre å bli mistenkeliggjort og overvåket gjennom flere tiår på grunn av sitt nære forhold til vårt naboland i øst. Den tilleggsbyrden dette la på enkeltmennesker, ja på en hel landsdel, i en tid som allerede var svært tung, kan vi knapt forestille oss. Dette har preget familier i flere generasjoner», sa kong Harald.

Hele talen kan leses på Kongehusets nettsider.

LES OGSÅ: Kong Haralds mål gleder det norske folk

Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Siste nytt

Han ble funnet i en søppelkasse som nyfødt baby. I dag er han millionær – slik klarte han det

For 29 år siden, ble Freddie Figgers funnet av noen forbipasserende i en søppelkasse. Da var han en nyfødt...

Læreren nektet å gi elevene karakter da de ikke gjorde leksene sine – Fikk sparken

Diane Tirado hadde undervist i over 20 år, da hun begynte i ny jobb som historielærer ved en ungdomsskole...

Har strikket 450 pledd til hjemløse hunder

Hun er 89 år gammel. Hun elsker hunder og hun elsker å strikke. Da kom engelske Maisie Green på...

Erin skulle bare på do – fødte en baby

Den australske modellen Erin Langmaid (23) hadde ingen symptomer på at hun var gravid under svangerskapet. Derfor kom det...

Ingrid Bjørnov med bittersøt melding til fansen

Ingrid har turnert med showet sitt "Steinway to heaven" i hele høst. Showet har stort sett vært utsolgt, og...

Da Katy fikk kreft sluttet ektemannen å klage på hennes uvaner – nå deles innlegget hennes i rekordfart

De fleste av oss har ting de irriterer seg over eller blir plaget av når det gjelder våre nærmeste....