Hjem Hjernetrim Mattestykket som nesten ingen klarer å løse

Mattestykket som nesten ingen klarer å løse

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

I det fjerne kongeriket Numeria, hvor tall og beregninger bestemmer alt fra været til kongens humør, oppstod det en dag stor forvirring. Kongen, en klok mann med en forkjærlighet for gåter, presenterte sine undersåtter for et tilsynelatende enkelt mattestykke: 3-3×6+2.

«Den som løser dette,» proklamerte han, «skal få den største honningenkrukken i hele kongeriket!»

Innbyggerne i Numeria kastet seg over utfordringen med stor iver. Men snart fyltes gatene med forvirring og mildt kaos – for hvordan skulle man egentlig angripe dette tilsynelatende enkle, men akk så forvirrende problemet?

Blant folket fantes det en ung lærer, kjent for sin skarpe tanke og sitt gode humør, som bestemte seg for å forklare mysteriet. Han samlet folket på torget og begynte sin forklaring med et smil:

«Kjære venner, dette er et eventyr om rekkefølgen av operasjoner, også kjent som PEMDAS-regelen, som står for Parenteser, Eksponenter, Multiplikasjon og Divisjon (fra venstre til høyre), Addisjon og Subtraksjon (også fra venstre til høyre).»

Folket lyttet andektig da læreren fortsatte:

«I vårt spesielle tilfelle, med det forvirrende mattestykket 3-3×6+2, må vi først håndtere multiplikasjonen før vi kan tenke på addisjon og subtraksjon.»

Illustrasjon laget av Eivind Ertesvåg

Med kritt i hånd tegnet læreren følgende på bakken:

1. Først multiplikasjon: 3×6= 18

2. Så utfører vi subtraksjonen og addisjonen i rekkefølge fra venstre til høyre: 3−18+2

«Og der,» sa han med et triumferende smil, «etter å ha trukket fra og så lagt til, ender vi opp med det overraskende svaret: -13

En bølge av latter og applaus skyllet over torget. Mysteriet var løst, og folket i Numeria hadde lært at selv det som virker enkelt ved første øyekast kan inneholde lag av kompleksitet – og at det alltid lønner seg å kjenne sine PEMDAS-regler.

Og slik endte eventyret om det forvirrende mattestykket i Numeria, et kongerike hvor tallene danset og kunnskapen om hvordan man løser dem regjerte. Folket levde lykkelig alle sine dager, alltid forberedt med en kalkulator i hånd, klar for det neste store eventyret.

Så neste gang du støter på et mattestykke som virker forvirrende, husk eventyret om Numeria: Det er alltid en løsning, så lenge du kjenner reglene og angriper problemet med et smil.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com