Hjem Helse Med ett enkelt grep kan du minske risikoen for demens med opptil 50 prosent

Med ett enkelt grep kan du minske risikoen for demens med opptil 50 prosent

Og den hyggelige nyheten er at det i de fleste øyner dreier seg om noe lystbetont, som dessuten er så enkelt at hvem som helst kan klare det.

Ifølge en studie nylig publisert i JAMA Neurology, kan det å øke antall skritt du tar hver dag, redusere risikoen for demens med så mye som 50 prosent.

Borja del pozo Cruz er en av forskerne bak studien, og forklarer den slik til Dagbladet:

– Hvert skritt teller. Vi observerte fordeler fra det aller første trinnet. Dette funnet er svært viktig. Funnet kan blant annet brukes av leger for å motivere de minst aktive – du trenger ikke å gå 10.000 skritt for å forbedre helsen din.

Med bare 3800 skritt om dagen reduseres nemlig risikoen for demens med 25 prosent.

– Det andre store funnet er at 10.000 trinn ser ut til å gi optimale helsegevinster, og etter er ingen meningsfulle helsegevinster observert. Til slutt fant vi ut at raskere trinn kan gi ekstra helsegevinster. Så, det er bare å komme seg ut, kjøre på i ditt beste tempo, sier forskeren til Dagbladet.

LES OGSÅ: Disse fritidsaktivitetene reduserer risikoen for demens

Studien gir styrket tro på hypotesen om at all fysisk aktivitet er gunstig for helsen, også med tanke på demensrisiko. Det trenger ikke nødvendigdis å være trening:

– Aktivitet i hverdagen, som husarbeid og hagearbeid, reduserer også risikoen. Samtidig støtter også denne studien hypotesen om at høyere intensitet og lengre varighet reduserer risikoen mer enn lavere intensitet og kortere varighet, sier stipendiat Christian Myrstad til avisa.

En fin spasertur er også bra for hjertet.

LHL skriver på nettsidene sine at en undersøkelse viste at de som gikk tur regelmessig hadde tilsvarende redusert risiko for å utvikle høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes, som de som løp regelmessig. Forutsetningen var at de som gikk på tur måtte forbruke like mange kalorier som de som løp. Det vil si at de måtte gå minst like langt og dermed holde på nesten dobbelt så lenge.

Dette er Alzheimers sykdom (Se video):

[YouPlaySinglePlayer video=»1040,1872,315275″]

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com