Medhjelpere i Røde Kors har stjålet over 40 millioner kroner som var donert til nødhjelp

4377

En rekke mennesker med tilknytning til Røde Kors eller med tilknytning til behandlingen av penger som er sendt som nødhjelp til Afrika, har forsynt seg grovt til egen lomme.

Den danske avisen DR melder at både ansatte, frivillige og bankansatte i flere vestafrikanske land har svindlet til seg millioner av hjelpeorganisasjonens nødhjelpspenger.

I Sierra Leone, Liberia og Guinea er det til sammen svindlet rundt 40 millioner kroner. Mesteparten av disse pengene skulle brukes i kampen mot den dødelige sykdommen Ebola, opplyser Røde Kors selv til nyhetsbyrået AP.

Paul Jenkins jobber som leder for den internasjonale Røde Kors delegasjonen i Sierra Leone. Til DR forteller han om en enorm skuffelse og bekymring.

– Slike handlinger ødelegger det fantastiske arbeidet som ansatte og frivillige i Røde Kors hver dag jobber for. Arbeidet deres har reddet mange tusen liv fra Ebola sykdommen.

Han forteller videre at Røde Kors fremdeles vil jobbe for at pengene som folk gir til nødhjelp skal bli brukt til sitt tiltenkte formål.

Den omfattende svindelen av nødhjelpspenger ble avdekket av en internasjonal undersøkelse som skulle se på hvilke effekt nødhjelp hadde hatt under epidemien av ebola mellom 2014-2016.

Røde Kors jobber for en bedre kontroll

Røde Kors opplyser til DR at de vil øke innsatsen mot korrupsjon. Dette skal de gjøre ved blant annet å utdanne egne inspektører som skal dra sammen med nødhjelpsteamene til de landene hvor man utøver nødhjelp. Disse inspektørene skal ha fokus på at pengene ikke forsvinner til korrupsjon.

Samtidig samarbeider Røde Kors nå med en anti-korrupsjons kommisjon i Sierra Leone som skal stille svindlere til ansvar gjennom rettsaker.

SISTE NYTT