torsdag, februar 25, 2021

Medisinen kan gi opptil åtte ukers beskyttelse mot covid-19: Norge vurderer å kjøpe

Mest lest nå

Norge vurderer å kjøpe en antistoff-medisin som kan gi fra seks til åtte ukers beskyttelse mot coronaviruset.

Antistoffmedisinen til Regeneron Pharmaceuticals er ikke billig, men den kan lette på vaksinetrykket. USAs tidligere president Donald Trump er en av de som har tatt denne antistoff-cocktailen. Nå viser nye studier at den gir beskyttelse mot viruset, og EU har vurderer behandlingen.

– Fordelen med disse antistoffene er at de virker umiddelbart. Sannsynligvis vil behandling med disse antistoffene være et nyttig supplement til vaksinasjon, sier Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til VG.


Denne typen medisin fungerer litt på samme måte som vaksiner, skriver avisen: Man injiserer antistoffer som kan bekjempe viruset. Men i motsetning til med vaksiner virker de umiddelbart, og effekten varer også i en kortere periode.

RELATERT: AstraZeneca-vaksinen mindre effektiv mot denne korona-varianten

– Vaksiner er og blir det viktigste – dette erstatter på ingen måte vaksiner, men det kan være et supplement, sier Madsen.

Tyskland er det første EU-landet som har kjøpt inn antistoffmedisin fra Regeneron. De betalte 400 millioner euro for 200.000 doser. Med dagens vekslingskurs tilsvarer det 4,1 milliarder norske kroner, altså rett over 20.000 kroner per dose.

Medisinen til Regeneron vurderes for tiden for godkjenning i EU – den er under det som kalles «rolling review», der selskapet fortløpende sender inn data til vitenskapskomiteen i European Medicines Agency (EMA).

RELATERT: Studie: Så lenge er man immun koronaEU vurderer ifølge VG også å gi et spesielt type unntak, som bare er brukt noen få ganger før, for denne medisinen og en til i samme kategori. Dersom den anbefales velger landene selv om de vil kjøpe medisinen.

Antistoffene virker mer eller mindre umiddelbart fra man får dem, og brytes ned etter hvert. Det vil kunne ha en effekt på 6 −8 uker. Og et mulig scenario er å gi antistoffer som forebyggende behandling.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter