in ,

Den tidligere russiske presidenten Dmitrij Medvedevs sjokkerende uttalelse

Den tidligere russiske presidenten Dmitrij Medvedev sjokkerer med en lengre uttalelse i meldingstjenesten Telegram. Det er spesielt antydningen om hva som kan være Moskvas mål som uroer.

I meldingen starter Russlands tidligere president, Dmitrij Medvedev, som også er en kjent støttespiller for den sittende presidenten med å hevde at bildene fra fødselsavdelingen på sykehuset i Mariupol og de groteske skrekkscenene fra Butsja skal være falske. Dette er i trød med den retorikken vi har sett fra russiske myndigheter i forbindelse med krigen i Ukraina.

Medvedev hevder i innlegget at den vestlige informasjonen er vrangforestillinger som lages av PR-byråer og trollfabrikker.


Denne innledningen fra Medvedev er i tråd med kommunikasjonen fra russiske myndigheter som hele tiden har forsøkt å si uhyrlighetene skal være iscenesatt og nekter bekjentskap med situasjonen. Ifølge VG hevder talspersoner for russiske myndigheter at drapet på sivile i den ukrainske byen Butsja skulle ha skjedde etter at de russiske soldatene hadde forlatt byen, en dato de selv mener er rundt 30. mars. Nå dokumenterer ferske analyser av satellittbilder at flere av likene skal ha ligget på gaten helt siden 11. mars, ifølge New York Times

Reaksjonene fra verdenssamfunnet på disse handlingene har ikke uteblitt. EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, svarte tirsdag ettermiddag med nye og enda strammere sanksjoner mot Russland.

– Vi så alle de grusomme bildene fra Butsja og andre områder som russiske tropper nylig har trukket seg ut av. I går overbragte jeg mine kondolanser til president Zelenskij og forsikret ham om EU-kommisjonens fulle støtte i disse forferdelige tidene, skriver von der Leyen i en uttalelse der hun kunngjorde de nye sanksjonene.

Den urovekkende uttalelsen

At Medvedev tviholder på den russiske historien om at alt er manipulert ville neppe vakt så mye overskrifter. Heller ikke påstandene om at Ukraina må denazifiseres, som er et vanlig russisk argumnent for krigen som de selv kaller en «spesialoperasjon».

Men avslutningsvis i innlegget som Medvedev har delt via Telegram, kommer den dystre og urovekkende antydningen om hva som kan være Moskvas mål her:

– Målet er av hensyn til freden til fremtidige generasjoner av ukrainere selv og muligheten til å endelig bygge et åpent Eurasia – fra Lisboa til Vladivostok, sier Medvedev.

Medvedev var president i Russland fra 2008 til 2012, før han ifølge MSN Nyheter «byttet jobb» med Vladimir Putin og satt som statsminister fram til 2020. I dag er han viseformann i det russiske sikkerhetsrådet.

Dagbladet påpeker at en rekke eksperter i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina har pekt på at president Vladimir Putin ønsker å gjenopprette et stort, russisk imperium.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Bildet får tusenvis til å klø seg i hodet – Hvor mange elefanter ser du?

Ronny Brede Aase og Tuva Fellman

Ronny Brede Aase forteller om hetsen og viser meldingene han mottar