in

Melatonin-bruk blant unge bekymrer søvnforskere

Foto: TheSleepJudge

Kunstig fremstilt melatonin har vært brukt som sovemiddel i Norge i flere år, men frem til 2019 måtte leger foreskrive melatonin. Nå kan hvem som helst kjøpe det over alt.

Søvnproblemer rammer mange. En vanlig plage mange sliter med er at de rett og slett ikke klarer å sovne.

En ny undersøkelse viser at hver femte nordmann føler seg stort sett for trøtt i hverdagen, og over 300.000 sliter med å få på plass de gamle rutinene rundt søvn, etter at samfunnet i større grad har gått tilbake til normalen.


Å sove er svært viktig for vår generelle helse. En balansert søvn hjelper oss til å holde oss friske, ha energi gjennom hele dagen, og vi føler oss lykkelige når vi kjenner at kroppen har fått nok søvn. På den motsatte side så kan søvnmangel forårsake angst, depresjon, dårligere helse og lavt energinivå.

Den senere tiden har bruken av søvnhormonet melatonin økt. Spesielt blant unge, skriver VG. Med få unntak er ikke melatonin godkjent som sovemiddel til denne gruppen. Det er nemlig slik at produksjonen av dette søvnhormonet avtar med tiden.

Noen barn med ADHD og unge med spesifikke nevrologiske sykdommer og søvnforstyrrelser kan ha god nytte av melatonin siden deres naturlige produksjonen av melatonin kan være hemmet. Bortsett fra disse gruppene, er legemidler med melatonin bare godkjent som søvnregulering for mennesker over 55 år i en kortere periode.

Legg bort skjermen før leggetid!

– Har du bekymringer, er søvnen det første som ryker. Men vi kan ikke regne med å sove like godt hver natt, sier søvnforsker Børge Sivertsen ved FHI til avisa.

Han forklarer at søvnen er i utvikling gjennom puberteten og ut videregående skolealder, og at det at ungdom blir senere trøtte og sliter med å sovne handler om modningen i sentralnervesystemet og er helt normalt.

Kanskje får de litt for lite søvn over en periode, men det vil ordne seg, mener han.

– I dag jakter mange den perfekte helse. Alt skal være på stell – også søvnen. Derfor vil folk ha en quick fix, sier Sivertsen som heller anbefaler unge med søvnvansker å legger bort skjermen en halvtime før de skal legge seg.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

hund i sengen

Derfor bør hunden få lov å sove i senga di

Innspilling av det dystre fremtidsdramaet «Festning Norge» er i gang i Bergen