Hjem Meninger Mening: Dagens besteforeldre stiller alt for mye opp

Mening: Dagens besteforeldre stiller alt for mye opp

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Dagens besteforeldre, de som er over 60 år, stiller opp for sine barnebarn mer enn noen tidligere generasjon har gjort. Spørsmålet er om de setter sitt eget sosiale liv til side.

Bebe Nicholson, en amerikansk samfunnsdebattant, mener at det også er viktig å ta vare på vennskapene sine.

En 68 år gammel kvinne, som vi kaller «Susanne» (ikke hennes egentlige navn), forteller at hun har sluttet å spørre en venninne om de skal spise lunsj eller gå en tur sammen. Det er ikke noe poeng, mener hun. Venninnen vil alltid være klar til å stille opp hvis døtrene trenger hjelp og må ofte avlyse i siste øyeblikk.

– Hun tør ikke si nei. Det virker som om deres hverdag og ekteskap avhenger av henne, sier Susanne.

Susanne er pensjonert og bor i en liten by i Sør-Sverige der alle kjenner alle. Hun forstår ønsket om å stille opp, men kan ikke hjelpe for at hun føler seg oversett. Og hun savner samværet med venninnen som hun har delt så mye med.

– Vi har bodd nær hverandre siden vi var unge, forteller Susanne. Våre barn vokste opp sammen og jeg så frem til å gjøre ting sammen når barna hadde vokst opp og flyttet ut – når vi endelig fikk tid.

Susanne har egne barnebarn som hun møter og tilbringer tid med. Men hun føler ikke noe direkte ansvar for dem. Og Susanne er langt fra alene om å føle seg nedprioritert. Expressen har snakket med flere kvinner som har lignende erfaringer: De forteller om venninnemøter som avlyses, spaserturer som skjer i ensomhet, og venninner som helt forsvinner inn i barnebarnskosen.

besteforeldre
Dagens besteforeldre stiller mye opp. Foto: Canva

– Noen ganger kan det virke som min venninne har delt omsorg for sine barnebarn, sier Susanne.

En kvinne den svenske avisen snakket med forteller at hennes nabo flyttet ut fra mannen sin for å bo i en leilihet nærmere sine barnebarn. «Det er jo så kort tid at de er små og vil være sammen med besteforeldrene,» mente hun. Og ekteskapet kunne nok fungere på avstand.

En merkelig utvikling

De fleste bestemødre og bestefedre ønsker sannsynligvis å tilbringe tid med sine barnebarn, men man må gå langt tilbake i historien – til forrige århundreskifte – for å finne en parallell der ansvaret for barna ble delt på denne måten mellom generasjonene. Susanne har flere venninner som hun mer eller mindre har mistet kontakten med fordi de aldri har tid til å være sammen.

– Noen kvinner har faste kjøreskjemaer som binder opp hele uken i prinsippet. Jeg synes det er en merkelig utvikling, sier Susanne.

Vår generasjon bestemødre og bestefedre stiller helt klart opp for barn og barnebarn mer enn tidligere generasjoner. Men likevel ikke nok, ifølge noen. I en undersøkelse publisert for noen år siden i tidsskriftet Vi Föräldrar mente nesten halvparten av mødrene at de ikke fikk tilstrekkelig med avlastning fra besteforeldrene, og sosiale medier er fulle av lignende meninger.

«Jeg har 12 barnebarn som jeg elsker», skriver den amerikanske forfatteren og samfunnsdebattanten Bebe Nicholson i et innlegg på nettstedet Medium. «Men livet mitt handler ikke bare om å snakke om dem, legge ut bilder av dem på Facebook eller passe på dem».

LES OGSÅ: Forskning: Besteforeldre som regelmessig sitter barnevakt lever faktisk lenger

Den amerikanske samfunnsdebattanten Bebe Nicholson mener mange besteforeldre bruker for mye tid på barnebarna.

Hun er overrasket over hvor mange av vennene hennes som er villige til å ofre sosialt samvær for barnebarna.

– Vi har venner som aldri kan møtes i helgene, for det er «bestemortid», sier hun i et intervju med den svenske avisen.

Og det kan ikke være bra, mener hun.

– Å bare være sammen med barnebarn er ikke stimulerende nok, sier hun. Og det er viktig å ta vare på vennene sine også, ikke sant? Ikke svikte dem.

Hva mener du? Kan besteforeldre rett og slett stille for mye opp? Bruk gjerne kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening.

  1. bestemor
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com