torsdag, februar 20, 2020
Forskning Menn med dyre biler er de verste sjåførene

Menn med dyre biler er de verste sjåførene

-

Det er vel kanskje ikke helt nytt og oppsiktsvekkende, at menn i dyre biler kjører som idioter. Men nå er det altså forsket på og bekreftet. Menn som eier dyre, tyske biler som BMW eller Mercedes er de verste sjåførene.

«Jeg bemerket det ofte, at de som oftest kjørte på rødt lys, som ikke stoppet for fotgjengere og generelt kjørte hensynsløst og for fort, ofte kjørte i raske, tyske biler», sier Jan-Erik Lönnqvist i en pressemelling. Han er professor i sosialpsykologi ved University of Helsinki. Det skriver universitetet på sine hjemmesider.

Jan-Erik bestemte seg for å forske på dette, for å se om han faktisk hadde rett, eller om det bare var hans egne fordommer som spilte han et puss.

Selvopptatte og uempatiske menn

Sammen med en gruppe kolleger ved universitetet, spurte han 1.892 finske bileiere om deres biler, om deres forbruksvaner og formue, og ikke minst, om deres personlighetstrekk. Kunne det være en sammenheng der en viss personlighetstype blir tiltrukket av dyre biler?

Menn med dyre biler er de verste trafikantene, ifølge undersøkelsen. Foto: Canva

Resultatet av studien er nådeløs. Den viser klart og tydelig at selvopptatte menn, som er sta og uempatiske, oftere kjører bilmerker som Audi, BMW og Mercedes.

Gjelder ikke kvinner

Tidligere undersøkelser har vist at førere av dyre biler ofte bryter trafikkreglene, hvilket har vært linket til at rikdom gjør oss korrupte. Men dette er altså første gang at man har linket råkjørere sammen med visse personlighetstrekk.

«Disse personlighetstrekkene forklarer trangen til å eie produkter med høy status. De samme trekkene forklarer også hvorfor den type mennesker bryter trafikkreglene oftere enn andre», sier professoren.

Forskerne fant for øvrig ingen sammenheng mellom kvinners personlighet og dyre biler. Men de fant ut at samvittighetsfulle menn, som er pålitelige, ambisiøse og respektable, også tiltrekkes av dyre kjøretøy. Men disse mennene var ikke idioter i trafikken, selv om de kjørte dyre, raske biler.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Med hjelp av to epler lærte denne læreren elevene sine noe om mobbing

Mobbing er et stort problem som vi dessverre ikke har klart å få bukt med i Norges land. Vi vet at rundt 63.000 barn...

Martin fikk sjokk da han oppdaget hvor stor skade snusen hadde gjort – ønsker å advare andre

47-år gamle Martin Sandqvist fikk sjokk da Nittedal tannklinikk avdekket store skader i munnen hans. Martin har brukt snust hver eneste dag de siste 30...

Brukte mobil mens han kjørte og tok livet av tre barn – Nå ønsker familien at du skal se videoen

Alt for mange mennesker bruker mobiltelefonen mens de kjører. Og alt for mange må betale med livet sitt som følge av dette. Visste du at...