Hjem Meninger Menn topper selvmordstatistikken: – Vi trenger flere mannlige sykepleiere

Menn topper selvmordstatistikken: – Vi trenger flere mannlige sykepleiere

av Marte Frimand

Da det ble opprettet en egen helsestasjon for gutter på Frogner i Oslo, med mannlig helsesykepleier, økte antall gutter som tok kontakt betraktelig. Kan det være sånn blant voksne menn og? At det blir lettere å søke hjelp hvis de blir møtt av mannlige sykepleiere?

Det spørsmålet stiller Gunhild Thunem seg. Hun er universitetslektor ved Institutt for helsevitenskap ved NTNU i Ålesund, og har skrevet et innlegg for Universitetsavisa.

«Kanskje vil flere mannlige sykepleiere senke terskelen for menn til å oppsøke helsevesenet. Kanskje kan det være lettere å snakke med en av samme kjønn om sensitive temaer», skriver Gunhild.

«Vi har store nasjonale satsinger for å rekruttere jenter til teknologi, og menn inn i læreryrket. Nå er tiden overmoden for å få en tilsvarende satsing på menn inn i sykepleie», skriver hun videre.

Et yrke som krever høy kompetanse

Gunhild mener forestillingen om at sykepleieryrket bare består av bleieskift må avlives.

«Sykepleierutdanningen er en krevende utdanning og sykepleie er et yrke der kompetanse kan bety forskjellen mellom liv og død for pasientene vi behandler. Det kreves at man innehar både teoretiske og praktiske ferdigheter. Det er ikke nok med varme hender, det kreves kompetanse, mye kompetanse», skriver hun.

Utviklet av og for kvinner

Grunnen til at det er flest kvinner i sykepleien, tror lektoren henger igjen fra gammelt av. Hun siterer Florence Nightingale som la grunnlaget for den moderne sykepleien:

«Menns harde og kåte hender passer ikke til å ta på, bade og kle på såre kroppsdeler, uansett hvor myke hjertene deres er.» Dermed ble sykepleieryrket utviklet av og for kvinner. Og slik er det fortsatt.

«De fleste lærerne er kvinner, veilederne i praksis er oftest kvinner, pensumlitteraturen er i stor grad skrevet av kvinner og den er preget av at det er kvinner som skal utføre faget. Pasienten omtales ofte som han og sykepleieren som hun. Bildebruken er også svært kjønnet, den mangler i stor grad både etnisk mangfold og kjønnsmangfold», skriver Gunhild.

Bare en av ti sykepleiere er menn

Det er stor mangel på sykepleiere. En mangel som kommer til å øke i årene fremover. Om 10 til 15 år vil vi mangle 30.000 sykepleiere.

mannlig sykepleier

Mangelen på sykepleiere vil være stor i fremtiden. Foto: Canva

«Fortsetter vi å rekruttere som i dag betyr det at 40% av jentene på årskullene må velge sykepleie noe som er urealistisk. I tillegg til å øke kapasiteten på utdanningsinstitusjonen, må vi rekruttere både gutter og jenter», skriver Gunhild.

LES OGSÅ: En hyllest til alle sykepleiere: Dere er våre hverdagshelter

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.