Hjem Forskning Mennesker født i januar får færre gaver enn alle andre

Mennesker født i januar får færre gaver enn alle andre

Er du født i januar? Ja da er du sannsynligvis blant dem som får færrest gaver også. 

Meningene om januar er delte. Noen ser på årets første måned som starten på noe nytt. Som en ny mulighet. Andre lider seg gjennom den ofte kalde og regntunge måneden. Julen med all sin glitter og glans er over, nå er det bare våren som frister langt fremme i horisonten.

Men noen av oss er så heldig å ha bursdag denne måneden. Det må jo være bra, for da kan man jo lyse opp en dag med besøk, gaver og hygge. Men visste du at januarbarn er dem som i gjennomsnitt får færrest gaver?

Vi bruker mindre i Januar

Den britiske avisen Liverpool Echo skriver om undersøkelsen som er gjort av finansnettstedet money.

Undersøkelsen som er utført i Storbritannia viser nemlig at vi kniper mer igjen på lommeboka i januar. I gjennomsnitt bruker en brite £392 på gaver i året, men i januar bruker britene i gjennomsnitt 34 prosent mindre på gaver. Det går ut over dem som er så (u)heldig å ha bursdag i januar.

Finansekspert Salman Haqqi forteller til avisen at mange starter året med å bruke mindre penger.

– For mange er januar en periode hvor man må ta kontroll over økonomien igjen. Det involverer å bruke mindre penger på ting som gaver og aktiviteter, sier han.

Ikke bare negativt 

Men selv om du skulle få litt mindre gaver enn andre, så har vi en god nyhet til deg som er født i årets første måned.

Ifølge en undersøkelse som ble publisert i Journal og Social Sciences har barn født i januar og februar større sjanse for å bli suksessfull i forhold til barn som er født senere på året. Undersøkelsen henviser blant annet til skolekarakterer og ferdigheter i sport.

Studiet så på 100 kjendiser med forskjellig livsstil. Dette inkluderte politikere, grundere, sangere, skuespillere, idrettsutøvere, forskere og forfattere.

Resultatet viste at et overraskende stort antall av de som var rik og berømt var født i januar og februar.

Det er ikke bare negativt å ha bursdag i januar! Foto: Canva

Overrepresenterte yrker

Forskjellene i grunnskolene er tilsynelatende knyttet til karrièrevalg. Januarbarn er for eksempel høyt overrepresentert når det kommer til «høystatus-yrker» som leger. Man fant også ut at barn som er født mellom 20. januar og 18. februar har en større sjanse for å bli berømte.

Studier av 500 selskaper fra 1992-2009 viser at for barn født i januar er det større sannsynlighet for å vokse opp og bli administrerende direktør.

Faktisk er et stort antall av verdens mest kjente personer født i disse vintermånedene. Eksempler Oprah, Ellen DeGeneres, Cristano Ronaldo, Jennifer Aniston, Bob Marley, Michael Jordan, Abraham Lincoln, Ashton Kutcher og Wolfgang Amadeus Mozart.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com