Hjem Dyr Mens de fleste storkoser seg i sommervarmen sliter dyrene. Sett ut vann til pinnsvinet nå, ellers dør de

Mens de fleste storkoser seg i sommervarmen sliter dyrene. Sett ut vann til pinnsvinet nå, ellers dør de

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det slår en varmebølge over landet, noe de aller fleste av oss setter stor pris på. Late dager i solen bidrar med energi og vitaminer til kroppen, men dessverre er det ikke slik for alle. Spesielt utsatt for tiden er pinnsvinene – som rett og slett dør av den sterke varmen.

Har verken mat eller drikke

pinnsvin

Spesielt utsatt for tiden er pinnsvinene – som rett og slett dør av den sterke varmen. Foto: Pixabay

Pinnsvin er et dyr tilpasset den norske fauna og det milde klimaet vi vanligvis har, selv om sommeren, og med den ekstreme tørken og den varme sommeren sliter de enormt med både å finne føde og noe å drikke. Mange av de dyrene og insektene pinnsvinene lever av er borte, og enhver liten vanndam er tørket inn.

Derfor er det ekstremt viktig at vi mennesker nå også tar grep og gir en hjelpende hånd, slik at pinnsvinene kan overleve sommeren. Og det haster!

Mange har allerede observert apatiske pinnsvin tumle rundt til alle mulige døgnets tider, og stadig oftere ser man dyr som viser unaturlig adferd. Vanligvis er pinnsvinet et nattdyr som liker å gjemme seg bort om dagen, men i sin desperasjon etter noe å drikke tar stadig flere pinnsvin sjansen på å eksponere seg i fullt dagslys. Noe som ikke akkurat hjelper på dehydreringen, da de også kommer frem mens solen steker som verst.

Sett ut vann

Pinnsvin

I sin desperasjon etter noe å drikke tar stadig flere pinnsvin sjansen på å eksponere seg i fullt dagslys. Foto: Pixabay

Alle som har den minste mistanke om at det finnes pinnsvin i nærheten av der hvor de bor, bør sette ut en vannskål slik at disse små krabatene kan få seg noe å drikke. Det aller beste er en litt flat skål, slik at de ikke faller oppi eller velter den. Gjerne en skål av den typen man har under blomster er fine – dessuten tåler de å stå ute over tid.

Selv om man kanskje ikke har sett pinnsvin i umiddelbar nærhet, er ikke det ensbetydende med at de ikke er der. De er vanligvis svært sky, og foretrekker å gjemme seg straks de hører eller lukter mennesker og andre dyr i nærheten.

Ikke gi melk!

Mange tror at pinnsvin har godt av melk, men til tross for at de liker det må det ikke under noen omstendigheter gis. Hverken i ren form eller i form av en eller annen variant av melkeerstatning. Heller ikke melk beregnet til katt, laktosefri melk, mandelmelk, soyamelk eller havremelk.

Melkeprodukter inneholder laktose og melkesukker, noe som er svært giftig for pinnsvinet. De får diaré og blir enda mer dehydrerte enn de allerede er. Rent vann er det eneste som duger, og følg gjerne med på vannskålen og etterfyll når det blir nødvendig.

Det var også tidligere ganske vanlig å gi pinnsvin avokado, men heller ikke dette er tilrådelig. At det skulle være godt for dem er en myte, heller tvert i mot, da avokado inneholder persin – et giftstoff som kan skade pinnsvin ganske alvorlig hvis den får det i seg.

Føler du likevel for å gi pinnsvinet noe å spise kan tørrfor beregnet på katter være et alternativt, men på grunn av tørken og mangelen på væske vil enkel frukt som for eksempel moreller være et bedre alternativ.

Dette haster! Om ikke lenge kommer ungene, og hvis de da ikke vet hvor de skal finne vann vil katastrofen være et faktum. Dessuten er det koselig å sitte ute på verandaen i sene sommerkvelder, og se de små dyrene tusle rundt rundt vannskålen.

Del gjerne artikkelen så flere setter ut vann til pinnsvinene, slik at vi kan opprettholde bestanden som den er. Dessuten er det et nyttedyr vi gjerne vil ha i hagene våre.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com