I en tid der sykdom, forsinkelser og tyverier preger skadestatistikkene, oppfordrer forsikringsselskapet norske reisende til å sjekke forsikringen sin.
En ny undersøkelse som analyseselskapet YouGov har utført på vegne av If og Europeiske Reiseforsikring viser at ca. 215.000 nordmenn nå tilbringer juleferien utenlands.
I tillegg kommer det frem at ca. 170.000 av oss planlegger å feire nyttårsaften utenfor Norges grenser.
Parallelt med dette svarer hele 15 prosent av de spurte i den landsrepresentative undersøkelsen at de ikke har reiseforsikring. Urovekkende, mener reiseeksperten.
– Etter noen år med pandemi er det fantastisk å se at mange nå opplever verden igjen. Men å gjøre dette uten å ha en god reiseforsikring i ryggen er som å spille lotto, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.
– Vi er inne i en økonomisk tøff tid med høy inflasjon, dyr strøm og stigende renter. Derfor er det naturlig at man ser på hvor man kan gjøre innsparinger. Men nettopp i tøffe tider kan forsikringen være ekstra god å ha, så man kan ende opp med å spare seg til fant, legger han til.
Sykdom og tyverier topper listene
Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, får svært mange henvendelser fra kundene om dagen.
Det er sykdom som dominerer skadestatistikken.
– Det er veldig mange som enten er for syke til å reise, og som derfor ønsker avbestillingskostnader dekket, eller som blir syke på en reise de er på og derfor trenger behandling, og kanskje utvidet hotellopphold og ny hjemreise. I tillegg til uforutsett alvorlig sykdom er det veldig mye covid-19 og influensa som herjer nå, sier han.
Det kan bli skjebnesvangert å ikke ha forsikringen i orden før henholdsvis bestilling og avreise. Den reisende risikerer da å bli sittende igjen med regningen for en tur vedkommende ikke får dratt på, eller for kostbar behandling på sykehus i utlandet.
– I tillegg til sykdom ser vi en økende trend når det gjelder tyverier. Mobiltelefoner og andre verdigjenstander står naturlig nok høyt på tyvenes ønskeliste, og det kan se ut til at vi er litt rustne når det gjelder å passe på tingene våre i kjølvannet av pandemien, sier Handeland.
– Vi er opptatte av at kundene våre skal være riktig forsikret. Altså verken over- eller underforsikret. Det å reise uten å ha reiseforsikring er et klassisk eksempel på det siste. Vi er stadig i kontakt med norske reisende som har havnet i en uforutsett situasjon uten å ha gyldig forsikring. Det unner vi ingen, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.