søndag, januar 24, 2021

«Mesternes mester»-programlederen opplevde alle foreldres mareritt

Mest lest nå

Det sies at det verste man kan oppleve er å overleve egne barn. Sommeren 2019 ble marerittet virkelig for NRKs populære programleder Dag Erik Pedersen (61).

Dag Erik er født den 6. juni 1959 i Skien. Mange husker han nok som syklist i norgeseliten mellom 1982-1991 hvor han blant annet tok tre etappeseire i Italia rundt. Men aller best kjent er han nok som tv-reporter, og spesielt som programleder for «mesternes mester».

Dag Erik Pedersen opplevde enhver forelders største mareritt, da sønnen Simen 32 år gammel tok sitt eget liv sommeren 2019.


– Den sorgen etter å miste sønnen din – alt annet fortoner seg som en flis i fingeren. Det er så vondt, at du må oppleve det for å forstå hvor jævlig det er, sa Pedersen Pedersen ifølge Dagbladet til NRK i fjor.

Den tunge beskjeden kom kun uker før opptakene til den ellevte sesongen av «Mesternes mester» skulle starte i Kroatia.

– Du faller ut av livet, og kommer over i en fritt fall-fase. Du tenker at når du lander, så kommer du til å lande med et brak, og det kommer til å gjøre vondt. Det gjorde det, og. Det er den verste beskjeden jeg har fått noen gang, sier Pedersen ifølge Dagbladet i den nye NRK-podcasten «Sorgens kapittel». 

Han forteller videre at han aldri hadde kommet seg gjennom det uten de tre døtrene sine.

Pedersen beskriver tid som en undervurdert faktor i sorg. Sorgen har gått fra å være skarpe kniver i hjertet, til å bli en sorg han på én måte kan leve med. Han prøver også å la være å tenke på om han kunne gjort noe annerledes.

– Jeg kommer ingen vei med de tankene, annet enn å grave meg ytterligere ned i sorgen. Er det noe som er helt sikkert, med mindre det finnes mirakler vi ikke kjenner til, får jeg ikke Simen tilbake igjen.

Den utenkelige telefonen

Dag Erik forteller om talen og ordene han valgte å si til produksjonsteamet på «mesternes mester». Han fortalte om hvordan livet hadde blitt snudd på hodet for han og alle i familien i juni. Nå var det august. Noen måneder hadde passert, men sorgen er nær.

Han fikk en telefon fra ekskona om natten. Hun fortalte at de hadde mistet Simen. Dag Erik klarte ikke å ta inn ordene, det hele føltes uvirkelig. Var virkelig sønnen borte? Skulle han leve resten av livet uten gutten han delte så mye med?

Sjokket gikk over til sorg. Så til følelsen av at alt var meningsløst. Det var forståelig nok tungt å skulle samle krefter, motivasjon og energi til innspillingen av «mesternes mester». NRK skriver at det under innspillingen av programmet gikk ut over konsentrasjonen, han fikk jernteppe. Og det er ikke rart, bare noen uker før hadde han gravlagt sitt eget barn.

Sønnen til Dag Erik, Simen, orket ikke livet mer. Det kom som et sjokk på hele familien, de visste ingenting om de mørke tankene han bar på.

Men det var aldri tema å skyve på «mesternes mester». For mange mennesker var i sving med produksjonen, og alle deltakerne. Dag Erik klarte det, han klarte å gjennomføre programlederjobben midt i en tung sorgprosess. Mye takket være sine tre døtre som dro til Kroatia for å støtte han.

– Sorgen vil alltid være der, men du lærer deg å leve med den, sier Dag Erik til NRK.

Trenger du noen å snakke med? Mental helse har åpent hele døgnet på telefon 116123. Kirkens SOS har telefonnummer 22 40 00 40.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter