in ,

Meteorologisk institutt: Ekstremværet Gyda er over

Skjermdump: Instagram

Ekstremværet Gyda er over. Fra regnværet startet har det kommet 105 mm i Trøndelag og 174 mm i Møre og Romsdal.

– Selv om regnet nå er over, er det fortsatt flom- og skredfare, mye vind og snø i vente i områda, opplyser Meteorologisk Institutt på Twitter.

– Det kommer rapporter om vann til knærne i kjellere, og er meldt en lang rekke skader som følge av massivt regn på utette tak, i tillegg til overvann, skred og flom. Det er ettermiddagens oppdatering fra skadesjef på bygning, Yngve A. Høvig i Frende Forsikring. 


Totalt har forsikringsselskapet fått nær 40 skademeldinger som følge av uværet Gyda torsdag, og er forberedt på flere.

– Det er skader på hus, hytter, uthus og naust, campingvogn og bobil, sier Høvig.

Lengst nord har både vind og vann gjort skade, mens sørover mot Sogn er det vann og lekkasjer som er hovedårsak til skadene meldt til Frende, sier Yngve A. Høvig som er skadesjef på bygning.

Onsdag kveld kom skademeldingene i hovedsak fra Mosjøen og nordover. I dag er det mange skader meldt fra Trøndelag, Møre og Romsdal og Sogn. 

Typiske skader så langt

– Noen får vann fra terrenget og inn i stua, andre har fått vann inn i boligen. Utette tak går også igjen, eller vann inn langs piper. Mange har hele kjellere, himlinger og vegger som må tørkes eller rives etter regnvann fra Gyda, forteller skadesjefen.

– Vi forventer fortsatt at antallet vil øke og er godt rustet for flere i dagene som kommer, sier skadesjefen i Frende.  

– Skadebegrensningsfirmaer, takstfolk og oppgjørsavdeling er i full sving. Når vannet renner inn er det viktigste for den som står i det ofte å vite at de får hjelp så fort som mulig. Når vi har vært ute og hjulpet med å dokumentere skaden, settes skadebegrensningen i gang med det samme, sier Høvig.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Vurderer koronasertifikat – Regjeringen er positiv til å differensiere mer mellom vaksinerte og uvaksinerte

Matthew (25) hadde seks måneder igjen å leve – så gikk han ned 270 kilo