Hårsekkmidden er i ferd med å smelte sammen med oss…
Mikroskopiske hårsekkmidder av arten Demodex folliculorum lever hele livet sitt i huden din. Her spiser den talg som huden din skiller ut. De kommer kun frem om natten, for å parre seg i ansiktet ditt.
Den britiske avisen The Guardian skriver ifølge det danske nettstedet Videnskab.dk at våres «følgesvenner» nå ser ut til å være i ferd med å utvikle et enda tettere forhold til oss.
I en nye studie har forskerne sekvensert middens genom. Dette avslørte at middene klarer seg med et svært begrenset repertoar av proteiner – og dermed gener. Dataene tyder også på at middarten er i ferd med å utvikle seg fra å være parasitter som lever utenfor vertsdyret (mennesket) til såkalte symbionter.
Med andre ord: Middene kan være i ferd med å gradvis bli ett med oss.
Demodex folliculorum er bare 0,3 mm lang og bæres av omtrent 90 prosent av alle mennesker. Den trives best rundt nesevingene, i pannen, øregangen og ved brystvortene. Her lever midden et ufarlig liv, og boltrer seg i talg som naturlig skilles ut av cellene i porene. Antagelig har parasittene fulgt oss helt siden tidlig i livet, etter å ha blitt overført fra mødrene våre under fødsel eller amming.
– Den lange tilknytningen til mennesker kan tyde på at de kan ha enkle, men viktige fordelaktige roller, for eksempel ved å holde porene i ansiktet vårt rene, sier forskningsleder Henk Braig til Guardian.
Ikke nødvendigvis bra
Jo mer denne middarten tilpasser seg oss, jo flere gener vil de sannsynligvis miste, til de til slutt kan bli helt avhengige av oss. Middene ser ikke ut til å overføres mellom voksne mennesker under nær fysisk kontakt, så uten mulighet til å få friske gener fra andre midd som ikke er så nært beslektet kan deres isolerte eksistens og dermed innavl til slutt ha sendt dem på vei ned en evolusjonær blindvei, og potensiell utryddelse.
Det høres ikke særlig hyggelig ut å ha midd i fjeset, men om de blir utryddet kan det faktisk være dårlige nyheter for oss også:
– De er assosiert med sunn hud, så hvis vi mister dem kan du få hudproblemer, sier medforfatter Dr Alejandra Perotti fra University of Reading ifølge the Guardian til BBC.