I demenslandsbyen Dronning Ingrids Hage på Lille Tøyen i Oslo skal 130 beboere kunne leve ganske normale liv, med egen bar, restaurant, butikk og frisør. Hjemlig stil, trivsel og hverdagsliv skal erstatte institusjonspreg og kalde korridorer.
Det forteller Oslo Kommune på egne hjemmesider.
– Ideen er å la demente, så langt det er mulig, leve det livet de gjorde før de kom på institusjon, sier Kjos. De skal bo i små grupper med hjemlig atmosfære og holde på med aktiviteter de liker. Hun har jobbet med prosjektet «Bedre hverdagsliv» som er inspirert av tilsvarende opplegg i Nederland. Det skal bidra til å aktivisere de som bor på sykehjem i kommunen. Sykehjemsetaten har testet ut konseptet ved fire sykehjem i Oslo, sier Inger-Lise Kjos som er spesialkonsulent for bygg i Sykehjemsetaten i Oslo.
Ideen kommer fra Nederland som allerede har god erfaring med demenslandsbyen Hogeweyk.
«Hjemlig stil, trivsel og hverdagsliv skal erstatte institusjonspreg og kalde korridorer», står det på Oslo kommunes nettside.
LES OGSÅ: Ingrid Gjessing Linhave krever endring for demensrammede og deres familier
Demenslandsbyen Dronning Ingrids Hage i Oslo åpnet dørene den 8. juni i fjor.
Inger-Lise Kjos forteller at tanken bak Dronning Ingrids hage er å trekke samfunnet inn.
– Beboerne skal kunne gå fritt omkring uten fare for å rote seg vekk. Bygningskroppen omkranser landsbyen og inne på området kan du gå i butikken, på restaurant til frisøren eller på klubb. Du slipper å ha med deg pleiere for alt foregår i trygge og tilrettelagte omgivelser, sier hun på kommunens nettsider.
LES OGSÅ: Seks tidlige symptom på Alzheimers
En del av problemet for demensrammede er at mange opplever å miste retningssansen. Men i den nye demenslandsbyen er de sterile og kalde korridorene erstattet med et skjermet og levende nabolag. Dermed kan beboerne nyte livet med sin restkapasitet, samtidig som de er i trygge omgivelser.
På området, som strengt tatt er et sykehjem, så er halvparten av arealene utearealer. Beboerne har vandreløyper og gangstier. Faren til Demenskorets dirigent, Kim Wigaard, var en av de som gledet seg til å flytte inn her. Dessverre døde han før demenslandsbyen ble en realitet.
Variert program
På Facebook publiserer «Dronning Ingrids Hage» ukesplanene som lages for beboerne.
«Våre fantastiske frivillige stiller opp hver dag og denne uken har våre beboere blitt invitert på nystekte sveler, gåturer, fysisk aktivitet, samtaler, kafébesøk, samt fotball og kubb i kultursalen,» skriver de.
For et fantastisk initiativ! Vi hyller det og håper det kommer flere slike plasser rundt om i landet! Trykk gjerne på deleknappen om du er enig!