in

Milepæl i forhold til korona-epidemien

Foto: FHI

10. august er siste dagen Smittestopp-appen er i drift. FHI sier at alle brukere kan slette appen.

Mobilappen Smittestopp som ga beskjed om mulig smitte til nærkontakter, ble lansert av Folkehelseinstituttet (FHI) under pandemien. Appen har vært lastet ned over 1.3 millioner ganger.

Etter at anbefalingen om å teste seg og varsle nærkontakter ved smitte falt bort, oppfordret FHI brukerne til å skru av appen i mars. Brukerne ble samtidig oppfordret til å beholde den på telefonen slik at den raskt kunne skrus på igjen. 


Men nå, fom. 10. august, legges appen ned.

– Den viktigste grunnen til at vi nå legger ned Smittestopp, er at testing og smittesporing ikke lenger er like aktuelt eller sannsynlige fremtidige tiltak. Befolkningen er godt beskyttet mot alvorlig sykdom. Da er det riktig å kutte kostnader og avvikle løsninger som ikke lenger har nytteverdi, sier assisterende direktør ved FHI, Gun Peggy Knudsen.  

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

Flere europeiske land kobler seg fra løsningen 

I tillegg har flere europeiske land koblet seg fra den europeiske løsningen med varsling om smitte på tvers av landegrenser.  

– For oss har det tidligere vært et argument å fortsatt ha mulighet til å bruke appen på reise i utlandet. Når flere land kobler seg fra, faller også dette bort som en viktig grunn til fortsatt å ha appen på telefonen, sier Gun Peggy Knudsen.  

Brukere kan slette appen 

Fra og med onsdag 10. august fjernes derfor Smittestopp fra App Store og Google Play. Alle brukere kan slette appen på telefonen.  

– Denne typen digital varsling av nærkontakter kan være et potensielt nyttig og skånsomt virkemiddel. Tester vi har gjort, viste at Smittestopp oppdaget 93 prosent av alle nærkontaktene til en som var smittet, gitt at alle nærkontaktene brukte appen. Derfor vil vi fortsette å vurdere hvordan denne typen teknologiske løsninger kan bidra til minst mulig inngripende tiltak også ved nye epidemier, sier Gun Peggy Knudsen.  

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Meghan og Harry

Alle gratulerer Meghan med dagen unntatt Dronningen

eyvind hellstrøm

Eyvind Hellstrøm har en 30 år yngre kjæreste – nå forteller de hvordan det startet