Hjem Nyheter Milepæl: Nå er vi åtte milliarder mennesker på jorden, men i fremtiden blir det færre

Milepæl: Nå er vi åtte milliarder mennesker på jorden, men i fremtiden blir det færre

Fødselsratene på samtlige kontinenter unntatt Afrika er under to barn per kvinne. Men siden vi lever lenger så blir vi stadig flere. Hvertfall en stund til.

Det moderne mennesket, homo sapiens, har streifet rundt på jorden i omtrent 300 000 år. Det gikk imidlertid ganske lang tid før det ble riktig mange av oss.

Ifølge det australske nettstedet ABC passerte vi ikke den globale befolkningen to milliarder før den store depresjonen i 1925. Derfra tok det oss 35 år å komme til den tredje milliarden.

Siden den gang har befolkningen økt med ytterligere en milliard hvert 10. til 15. år.

Åtte milliarder mennesker på jorden

Nylig passerte verdensbefolkningen nok en historisk milepæl. FN anslår at vi nå er åtte milliarder mennesker på jorden.

Åtte milliarder er et tall som er vanskelig å forestille seg, men se det slik: I løpet av tiden det tar deg å lese dette avsnittet, vokste verdens befolkning med rundt 20 mennesker.

– Vi har gått gjennom en ganske ekstraordinær periode på 1900-tallet og inn i det 21. århundre, hvor vi har gått fra en demografiske situasjon der det er mange barn og unge døde, til en periode med veldig rask vekst, sier Elin Charles-Edwards fra University of Queensland.

Men i det neste århundret vil denne situasjonen trolig bli dramatisk endret – og snart vil jordens folketall stå overfor en nedgang vi antakelig aldri vil reversere.

Samtidig som jordens befolkning vokser raskt, så begynner fødselsratene å avta. Og etter hvert vil veksttakten begynne å falle. Da blir vi færre.

FNs siste anslag på befolkningsveksten er at vi i 2050 vil være 9,7 milliarder mennesker.

Men samtidig er de fleste menneskene som vil være i live i 2050 år allerede født. Fertilitetsraten går nemlig nedover. Men siden vi lever stadig lenger så er de fleste av oss her på jorden over en lengre tidsperiode enn det menneskene før oss har vært – kall det gjerne at vi «hoper oss opp» mer nå enn før.

Fertiliteten toppet ut på 1950-tallet, da hver kvinne hadde fem barn i snitt. Nå nærmer vi oss imidlertid at kvinner har det magiske nummeret 2,1 barn i snitt. Dersom hver kvinne får mindre enn 2,1 barn i snitt så har vi fall i folketallet.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com