Tirsdag formiddag var Slottsplassen fylt med høytid og stolthet. Med flagg som vaiet i vinden og toner fra nasjonalsangene som fylte luften, ønsket Kongefamilien Islands nyvalgte president, Halla Tómasdóttir, velkommen til Norge.
Men det var én person som virkelig rørte mange hjerter denne dagen – Prinsesse Ingrid Alexandra.
For aller første gang deltok prinsessen i det offisielle programmet under et statsbesøk på norsk jord. Et historisk øyeblikk – og en tydelig markering på at hun for alvor trer inn i sin kongelige rolle.

– Et nært vennskap i en urolig tid
Det er ingen hemmelighet at Island og Norge står hverandre nær. Vi deler både språk- og kulturarv, og båndene mellom våre to land har alltid vært sterke. Nettopp derfor betyr dette statsbesøket ekstra mye – i en tid hvor verden er i endring og det nordiske samarbeidet aldri har vært viktigere.
Velkomstseremonien ble holdt på Slottsplassen, der både Kongeparet, Kronprinsparet og Prinsesse Ingrid Alexandra deltok. Islands president hilste høytidelig på alle – og spesielt møtet mellom henne og den unge prinsessen var et vakkert øyeblikk som fikk mange til å smile.

Selv om dette er første gang prinsessen er med på et offisielt statsbesøk i Norge, har hun vært med før – som fem måneder gammel baby da Kronprinsparet besøkte Island i 2004.
Etter velkomsten på Slottsplassen, fortsatte besøket inne på Slottet med fotografering, gaveutveksling og gode samtaler. Deretter bar det videre til Akershus festning, der Islands president la ned krans til ære for de norske falne fra andre verdenskrig.
Presidenten fikk også møte stortingspresident Masud Gharahkhani, før hun sammen med Kronprins Haakon deltok på et viktig seminar på BI i Oslo. Der snakket de om ansvarlig lederskap i en verden preget av uro og endringer – et tema som traff mange i salen.

Besøket fortsetter i Oslo og Trondheim
Statsbesøket er langt fra over. Onsdag står blant annet Innovasjon Norge og et norsk-islandsk litteraturarrangement på programmet. Og torsdag går ferden videre til Trondheim, hvor det blir fokus på blå økonomi, kultur og forsvar – og ikke minst et besøk til Heimevernet på Værnes, som i dag trener ukrainske soldater.